UČE ZA NAŠE TRŽIŠTE RADA U Subotici će biti izgrađen najveći trening centar za dualno obrazovanje

J. LEMAJIĆ

24. 10. 2023. u 07:45

SUBOTICA se uvek navodi kao pionir i lider u primeni dualnog obrazovanja, a kontinuirano ulaganje u ovu oblast dovelo je do toga da dobije i najveći trening centar u Srbiji.

УЧЕ ЗА НАШЕ ТРЖИШТЕ РАДА У Суботици ће бити изграђен највећи тренинг центар за дуално образовање

foto:J.L.

Prostor u tehničkoj školi "Ivan Sarić" obuhvatiće formalno, neformalno i informalno obrazovanje, zauzimaće oko 3.650 kvadrata radne površine - sa 11 radionica i 20 specijalizovanih kabineta, a u njegovu izgradnju biće uloženo pet miliona evra, koliko će investirati Evropska investiciona banka.

- Ovo je podrška dualnom obrazovanju i, ujedno, još jedna potvrda da ispunjavamo obećanja - ističe gradonačelnik Stevan Bakić. - Subotica ovim postaje centar za čitavu Vojvodinu, jer je četvrtina đaka koji uče po pomenutom modelu upravo iz našeg grada. Ponosni smo i na dugoročnu, efikasnu saradnju Republike i lokalne samouprave, jer će nastavk ulaganja u obrazovanje, koje jedno od nosećih stubova razvoja našeg grada, doprineti i privrednom razvoju.

Po rečima Gabrijele Grujić, direktorke Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija, tender za izgradnju trening centra biće raspisan tokom novembra...

- Brzina transfera znanja, uz osiguranje kvaliteta, pripada platformi dualnog obrazovanja. Kroz novi sadržaj, koji će biti najveći u Srbiji, obezbedili smo kvalitet koji će mlade voditi na tržište rada, ali ne van Srbije, već upravo u Subotici i okolini - naglašava Gabrijela Grujić, ne zaboravljajući ni snažnu podršku Politehničke i Hemijsko-tehnološke škole, te lokalne samouprave i ovdašnje privrede.

U TŠ "Ivan Sarić", koja je među prvima prepoznala značaj dualnog obrazovanja, imaju ozbiljne planove za budući trening centar.

- Bavićemo se formalnim obrazovanjem naših učenika, ali i biti centar za kontinuiranu edukaciju, koji će organizovati dodatne obuke za privredu. Namera nam je da ovo postane i centar za priznavanje prethodnog učenja, gde ćemo moći da izdajemo kvalifikacije ljudima koji su stekli znanje tokom života, ali i da organizujemo aktivnosti obrazovanja odraslih za profile kojima raspolažemo - objašnjava direktor Željko Rajčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)