PROJEKAT „EKO, A NE EHO“: Škola u Paraćinu bila domaćin učenicima iz Turske i Rumunije (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 10. 2023. u 16:17

KONKURIŠUĆI za „Erazmus“ sredstva, Osnovna škola „Stevan Jakovljević“ u Paraćinu u okviru odobrenog projekta „EKO, a ne EHO“ bila je ove sedmice domaćin učenicima i nastavnicima iz srodnih škola iz Rumunije i Turske.

ПРОЈЕКАТ „ЕКО, А НЕ ЕХО“: Школа у Параћину била домаћин ученицима из Турске и Румуније (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/NB "Vičentije Rakić"

Cilj je bio razvijanje svesti o značaju ekologije i očuvanja životne sredine, pa su celodnevne aktivnosti bile prilagođene tome, uz različite interkulturalne sadržaje koji su omogućili druženje i međusobno upoznavanje.

Početak je bila prezentacija na ekološke teme, održana u zgradi „Regionalnog inovacionog startap centra“, a zatim su usledile posete paraćinskoj muzičkoj školi i ustanovama kulture. Kako je rekla koordinatorka ovog projekta Ljiljana Mladenović, projekat predviđa više programskih paketa od kojih je prvi bio u Srbiji, uz treninge i radionice koji su trajali pet radnih dana, od 16. do 20. oktobra.

U prostorijama paraćinske škole, između ostalog, realizovana je radionica „Zelena energija“, u Zavičajnom muzeju đaci su učestvovali u izradi keramičkih predmeta, obišli Prirodnjački muzej u Svilajncu, Resavsku pećinu, Lisine, Smederevsku tvrđavu, aerodrom u Davidovcu, manastir Svete Petke u Izvoru, izletište Grzu... Tamo je u saradnji sa Planinarskim klubom „Javorak“ organizovana radionica „Eko fit avantura u prirodi“.

Zanimljiva je bila i poseta Biblioteci „Dr Vićentije Rakić“, gde su gosti upoznati sa istorijatom te ustanove i knjižnim fondom. Od direktorke Biblioteke Biljane Drenovaković nastavnici iz Turske i Rumunije dobili su na dar knjige o istoriji razvoja industrije u Paraćinu, uz razmenu kontakata zbog mogućnosti dalje saradnje.

Projekat „EKO a ne EHO“u okviru „Erazmus“ programa namenjen saradnji u školskom obrazovanju finansiran je iz fondova Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona