UŽITAK TOPLINE "SUNČEVOG" DOMA: Među prvima, stara četiri decenije, solarna kuća u Knez Selu kod Niša

J. ĆOSIN

24. 01. 2024. u 07:00

DRAGIŠA Balanesković i njegova supruga Nevenka iz Knez Sela kod Niša napravili su prvu solarnu kuću u Srbiji pre 40 godina. U to vreme takvih kuća je na čitavom Balkanu bilo svega pet-šest, a retkost su i danas. Iako su, kako kažu vlasnici, skuplje od običnih za desetak odsto, računica se na kraju isplati budući da zimi greje, a leti hladi. Zidane su pod pažljivo odabranim uglom tako da je leti sunce visoko iznad pa je unutra hlad, a zimi nisko te sunčevi zraci prodiru duboko u sobe.

УЖИТАК ТОПЛИНЕ СУНЧЕВОГ ДОМА: Међу првима, стара четири деценије, соларна кућа у Кнез Селу код Ниша

foto: J. Ćosin

Kada su te davne 1982. godine rešili da napuste grad i život započnu na selu, u časopisu su saznali da postoje moderne solarne kuće čija je energetska efikasnost velika. Jedna od njih nalazila se u mestu Antunovac u Hrvatskoj gde su se uputili da od vlasnika "iz prve ruke" dobiju sve potrebne informacije.

Po zakonima predaka i fizike

JEDAN od arhitekata koji je radio na izradi ove solarne kuće, Jovan Mandić, ističe da je potrebno dobro poznavati zakone fizike.

- Naši stari su znali kako treba postaviti kuću. Dnevni boravak i te prostorije na jugu, prema istoku spavaće sobe, na severu idu sporedne prostorije, sa manjim prozorima, a na jugu otvoreno i sa dosta stakla i svetla, pogledom u dvorište - priča arhitekta.

Kuća počinje staklenikom na koji se na dva sprata nadovezuju dnevna i spavaće sobe.

- Znam da su nam se ljudi malo čudili što koristimo izolaciju debljine koja u to vreme nije bila baš uobičajena. Tada se to retko koristilo, i to debljine do možda dva centimetra, dok smo mi koristili 10. Staklo koje smo upotrebili je tzv. staklo "četiri godišnja doba". Ono je troslojno sa gasom argonom i onda nama je ovde 25-30 stepeni sa dogrevanjem čitave kuće uz pomoć jedne peći na drva, a na spratu nekoliko stepeni manje - priča naš sagovornik.

Za njegovu suprugu i njega kuća ušuškana u drveće, na vrhu brda u Knez Selu predstavlja omiljeno mesto za boravak, a taj užitak, kako kažu, ne može zameniti ništa, toplina doma je od neprocenjive vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima