SAČUVANA BAŠTINA ČUVENOG APOTEKARA: Nasleđe dr Dragoslava Kedrovića iz 1868. poklonjeno Narodnom muzeju u Kruševcu

S.BABOVIĆ

19. 01. 2024. u 11:46

VREDNO nasleđe najstarije apoteke u Kruševcu iz 1868. godine poklonjeno je Narodnom muzeju u ovom gradu, saznaju "Novosti".

САЧУВАНА БАШТИНА ЧУВЕНОГ АПОТЕКАРА: Наслеђе др Драгослава Кедровића из 1868. поклоњено Народном музеју у Крушевцу

Foto:S.Babović

Originalna apotekarska kasa, vaga i receptura čuvenog farmaceuta dr Dragoslava Kedrovića (1839-1907) pripale su pre četiri godine apoteci, koja danas nosi njegovo ime, u samom centru Kruševca. U renoviranom prostoru, koji na osnovu ugovora o koncesiji koristi privatna apoteka, baština dr Kedrovića bila je izložena na samom ulazu.

Sada je doneta odluka da se kompletna oficina pokloni kruševačkom muzeju, čime je kompletirana kolekcija dr Dragoslava Kedrovića u ovoj ustanovi.

- Reč je o zaista vrednim elementima nekadašnje apoteke "Kod Svetog Jovana", koje su trenutno na konzervaciji - otkriva za "Novosti" istoričar Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac. - Nakon ovog postupka, odlučićemo o načinima na koje ćemo osmisliti deo naše stalne postavke, koji svedoči o postojanju čuvene apoteke u Kruševcu i radu Dragoslava Kedrovića.

Staro ime, natpis i ploča

"NOVOSTI" su prve otvorile temu potrebe zadržavanja imena "Kedrović" apoteke u centru grada, nakon što je Gradska uprava Kruševac potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije za nekadašnju Apotekarsku ustanovu, u okviru koje je bila i Kedrovića apoteka. Koncesionari su zaista imali sluha za želje Kruševljana da ova apoteka zadrži staro ime i postavili su stari natpis. I ne samo to, na ulazu u apoteku u Vidovdanskoj ulici, osvanula je ploča sa likom i svedočanstvom o radu legendarnog apotekara.

Narodni muzej je već imao izložen deo nameštaja (oficina) iz apoteke, kao i predmete iz inventara (flašice, bočice, avan za biljke, posude za preparate, injekcije sa ampulama, levke, tučkove)... U Muzeju se čuva i prvi recept slavnog učenjaka, poreklom iz Ugrovaca u Mađarskoj, koji je za stare Kruševljane bio više od apotekara.

- Vrlo brzo je stekao poverenje naroda, bio je filantrop, pomagao siromašnim đacima, a kao prosvetitelj, obilazeći okolinu varoši, uspeo je da uveri ljude u prednosti pravog zdravstva i pomogne im da se oproste od bajanja, sumnjivih isceljenja, korišćenja pijavica i drugih zastarelih ili sujevernih metoda lečenja - predočila nam je svojevremeno, etnolog Zorica Simić. - Pomagao je voćarima da osavremene tehnologiju u poljoprivredi, odškolovao je mnogobrojne apotekare.

Za svoj rad, Dragoslav Kedrović nagrađen je Ordenom Svetog Save i Takovskim krstom za učešće u ratovima 1876. i 1887. Lečio je koristeći austrijsku farmakopeju, odnosno, od 1881 - srpsku farmakopeju. Porodičnu tradiciju nastavio je sin Dušan (1879-1965), koji se školovao u Beču i Inzbruku, a potom je sve do penzije apoteku vodila Dušanova supruga.

Kedrovići su svojevremeno bili ekskluzivni distributeri kruševačke bolnice, načelstva kruševačkog, građanstva, ali i siromašnih đaka, kako je istraživao 1968. godine Milutin R. Jugović u knjizi "Stoleće učene farmacije u okružju kruševačkom". Čitavih 95 godina generacije Kedrovića lečile su grad, ali je apoteka nastavila da živi i posle njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)