U KASI VIŠE PARA ZA RETKE BOLESTI: Šabac primer dobre prakse, grda koji brine o socijalnoj politici

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

28. 02. 2024. u 08:21

TOKOM 2012. godine lečene su dve, a 2023. čak 39 različitih retkih bolesti, dok je 2012. godine budžet za retke bolesti iznosio 130 miliona dinara, a 2023. čak 55 puta više, rekordnih 7,2 milijardi dinara.

У КАСИ ВИШЕ ПАРА ЗА РЕТКЕ БОЛЕСТИ: Шабац пример добре праксе, грда који брине о социјалној политици

Foto:V Mitrić

O unapređenju zdravstvenog stanja i položaja u društvu osoba sa retkim bolestima i sa invaliditetom kojima je potrebna transplantacija organa razgovarano je u organizaciji Saveza "CF-Zajedno" i Udruženja "Novo javno zdravlje" uz podršku grada Šapca. Skup je otvorila direktorka RFZO profesorka dr Sanja Radojević Škodrić.

Na skupu su bili i ministarka za brigu o porodici i demografiju profesor dr Darija Kisić i pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slavica Jelača, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, zamenik gradonačelnika Milan Mačvan, kao i direktori zdravstvenih ustanova i organizacija.

Novo javno zdravlje

PREDSEDNICA Udruženja "Novo javno zdravlje" i član Gradskog veća za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost, Mina Mijailović, podseća da je februar "mesec retkih bolesti, a da se poslednjeg dana ovog meseca obeležavam dan retkih bolesti".

- Grad Šabac je jedan od gradova koji je prepoznat kao primer dobre prakse kada je socijalna politika u pitanju, sa šest prava i 12 usluga koje pruža svojim korisnicima - rekao je dr Pajić, čelnik Šapca. - Imamo poseban Fond za lečenje dece od teških i retkih bolesti i za ovu namenu u budžetu grada za 2024. izdvojili smo pet miliona dinara. To uključuje, između ostalog, kupovinu lekova, medicinskih sredstava, troškove rehabilitacije, troškove putovanja u inostranstvo i deo troškova za operaciju u inostranstvu, smeštaj u bolničkom hotelu.

Pajić je istakao da je Šabac prvi grad u Srbiji koji je osnovao Savetovalište za porodice dece sa smetnjama u razvoju, teškim i retkim bolestima.

- Grad podržava porodice i ulaže napore da svoj deci olakša život u svakom smislu. Nastavićemo da im budemo podrška, kao i da promovišemo događaje koji se bave ovim temama - rekao je Pajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)