SIMBOL GRADITELJSTVA, SVEDOK ISTORIJE I MESTO STRADANJA: Rekonstrukcija fasade zgrade bivše kasarne u novosadskoj Ulici vojvode Bojovića

Z. GRUMIĆ

04. 03. 2024. u 08:20

NASTAVAK procesa obnove objekata u starom jezgru Novog Sada, između ostalog, podrazumeva i upravo započetu detaljnu rekonstrukciju fasade zgrade Komande nekadašnje kasarne u Ulici vojvode Bojovića, koja je u statusu prethodne zaštite kao spomenik kulture i predstavlja važan deo ovdašnjeg graditeljskog nasleđa.

СИМБОЛ ГРАДИТЕЉСТВА, СВЕДОК ИСТОРИЈЕ И МЕСТО СТРАДАЊА: Реконструкција фасаде зграде бивше касарне у новосадској Улици војводе Бојовића

Z. Grumić

Istovremeno, pomenuto zdanje je i svojevrsno spomen-obeležje mnogobrojnim rodoljubima, mahom civilima, koje su pripadnici mađarskih i nemačkih okupacionih snaga pobili tokom prvih godina Drugog svetskog rata - o čemu svedoči i spomen-ploča na fasadi zgrade, postavljena prilikom obeležavanja prve decenije oslobođenja grada od fašizma.

Kako je zabeleženo u delu "Kratka istorija Novog Sada", autora Đorđa Srbulovića, predstavnici Hortijeve vlasti su, odmah po ulasku u grad, u aprilu 1941, počele strahovit teror nad civilnim stanovništvom, pa je već u prvih nekoliko meseci okupacije likvidirano oko 500 Novosađana, uglavnom Srba. Nedužni ljudi hapšeni su po ulicama i, pod optužbama da su "četnici", sprovođeni na mesta likvidacija, a jedno od takvih bila je i kasarna u produžetku nekadašnjeg Lebarskog sokaka, današnje Ulice vojvode Bojovića, u kojoj su s jeseni 1941. obavljena masovna vešanja i streljanja...

Naziv

KADA se, po završetku Velikog rata, Novi Sad našao u novoj državi - Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca - u njegove vojne objekte smestila se nova vojska, pa je ova kasarna dobila naziv "Kralj Petar".

Pomenuti vojni objekat, nažalost, pamti i pogrom civila tokom takozvane Novosadske racije, u januaru 1942, kada je bio jedno od stratišta u toj zloglasnoj akciji mađarske okupacione vojske, žandarmerije i policije, koju je životom platilo više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma.

- Bivša kasarna, jedna od dve koje su u Novom Sadu izgrađene krajem 19. veka, u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, osim nesumnjive arhitektonske vrednosti, nama znači i kao svojevrsni spomenik koji čuva sećanje na brojne pogubljene - naveo je gradonačelnik Milan Đurić na društvenim mrežama, povodom obnove za koju je lokalna samouprava izdvojila 12 miliona dinara.

Jer, tokom poslednjih decenija, u objektima nekadašnje kasarne stanuju porodice izbeglih posle ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, a - sudeći po novim urbanističkim planovima - kompleks u Ulici vojvode Bojovića trebalo bi da dobije kulturno-turističku namenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!