"PAMETNE NAOČARE" BEZ KONKURENCIJE: U Vršcu održan osmi "Galaksija kup" - takmičenje elektrotehničkih škola Srbije

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 03. 2024. u 08:45

ŠKOLSKI centar "Nikola Tesla", drugu godinu zaredom, bio je domaćin "Galaksija kupa" - takmičenja učenika svih elektrotehničkih škola iz Srbije koje je okupilo 60 srednjoškolaca iz 15 gradova, te njihove vršnjake iz Rumunije, Slovenije, BiH i Hrvatske.

ПАМЕТНЕ НАОЧАРЕ БЕЗ КОНКУРЕНЦИЈЕ: У Вршцу одржан осми Галаксија куп - такмичење електротехничких школа Србије

Foto: Grad Vršac

 I, pobednici osmog izdanja ovog nadmetanja bili su Nikola Ranđelović i Luka Rakić, učenici četvrtog razreda ETŠ "Mija Stanimirović" iz Niša, koji su sa svojom nastavnicom Ivanom Miladinović predstavili rešenje kojim se svake naočare transformišu u - pametan uređaj.

Drugo mesto osvojili su Nikola Bojinović i njegov nastavnik Novica Gutović iz ETŠ "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, sa makro programibilnom tastaturom, koja ubrzava rad na računaru i povećava produktivnost korisnika. Treće mesto pripalo je domaćinima - Stefanu Korici i njegovom nastavniku Milanu Njegomiru, za projekat daljinskog sistema kontrole prikupljanja reciklažnog otpada.

"Galaksija kup" u Vršcu pratio je i Sajam inovacija, tokom kojeg su predstavljeni svi takmičarski radovi, kao i brojni drugi uređaji i izumi koji su nastali u okviru "Mejkers labova" srednjih škola širom Srbije. Za buduće mlade inovatore različitih uzrasta organizovane su i radionice elektronike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!