KRAGUJEVAC SLAVI DAN GRADA: Na svečanoj sednici Skupštine grada dodeljene Đurđevdanske nagrade

V. Hadžić

06. 05. 2024. u 12:24

Svečanosti povodom 6.maja, Dana grada u Kragujevcu su počele su tradicionalnom sednicom Skupštine grada u zgradi Stare skupštine, na kojoj su uručena najviša priznanja grada, Godišnje nagrade grada Kragujevca - Đurđevdanske nagrade.

КРАГУЈЕВАЦ СЛАВИ ДАН ГРАДА: На свечаној седници Скупштине града додељене Ђурђевданске награде

Foto : V.H.

Ove godine, Đurđevdanske nagrade dodeljene su u sedam kategorija. Prof.dr Milovan Matović dobitnik je ovog priznanja u oblasti medicine za uvođenje i terapijsku primenu Lu-PSMA u lečenju metastatskog kastracijski rezistentnog karcinoma prostate (mCRPC).U oblasti novinarstva Đurđevdanski laureat je Miodrag Stojilović za knjigu „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“, a u oblasti obrazovanja Marina Petrović Jilih za doprinos poboljšanju kvaliteta institucionalizovane nastave na nemačkom jeziku i književnosti.

U oblasti privrede Đurđevdanska nagrada pripala je kompaniji LionEight za doprinos i podršku privrednom i ekonomskom razvoju grada u 2023. godini. U oblasti umetnosti nagrađeni su Predrag Ilić i Sanja Živković za monografiju „Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv“ i Zoran Ignjatović za tri samostalne i šest kolektivnih izložbi u 2023. godini

U oblasti humanitarnog karaktera, Đurđevdanska nagrada dodeljena je Ivanu Glišoviću, Vladici Momčiloviću, Goranu Ćirakoviću, Milošu Iliću, Predragu Đokiću, Aleksandru Simoviću, Milošu Drobnjaku i Saši Bečanoviću za učešće u spašavanju ugroženih lica nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj 2023. godine.

Plakete Svetog Đorđa uručene su FK „Radnički 1923“ za izuzetne sportske rezultate i doprinos afirmaciji i promociji Grada Kragujevca i treneru ovog kluba, Feđi Dudiću.

Podsetivši na slavnu prošlost nekadašnje prve prestonice moderne Srbije, kao i na hrabrost i odlučnost knjaza Miloša, koji je odabravši Kragujevac za prestonu varoš na Đurđevdanskoj skupštini u manastiru Vraćevšnica 1818.godine, postavio temelje identiteta ne samo grada Kragujevca već i slobodarske i nezavisne Srbije, gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić istakao je da u istom duhu, sledeći energiju i ambicije knjaza, Kragujevac nastavlja da gradi svoju budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije