NE ZABORAVLJAJU MISIJU ANRI DINANA: U Subotici obeležen Svetski dan Crvenog krsta

J. L.

08. 05. 2024. u 15:30

Polaganjem venaca na bistu ispred Crvenog krsta Subotice danas je obeležen Svetski dan Crvenog krsta i odata počast Anri Dinanu, rođenom na današnji dan 1828. godine, tvorcu najveće humanitarne organizacije.

НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ МИСИЈУ АНРИ ДИНАНА: У Суботици обележен Светски дан Црвеног крста

foto: TV Subotica

-Svake godine na ovaj dan se setimo Anri Dinana, tvorca ideje o osnivanju Crvenog krsta, koji je izrastao u najveću humanitarnu organizaciju na svetu. Ponosni smo  što se svake godine ovde okupimo sa volonterima, među kojima uvek ima novih – kaže Siniša Trajković, sekretar Crvnog krsta Subotice. - Čitav rad naše organizacije zasnovan je na angažovanju volontera. Imamo oko 50 starijih volontera koji su angažovani na socijalnim programima, kao  i 150 mladih, od kojih 70ak aktivno i učestvuje u programskim aktivnostima. Osim po socijalnim programima, prepoznatljivi smo i po program pripreme delovanja u nesrećama, dobrovoljnom davalaštvu krvi, promociji humanih vrednosti, borbi protiv trgovine ljudima…

                Među volonterima je i osamnaestogodišnja Emina Saliković, koja već dve godine volontira u Crvenom krstu Subotice.

              - Volonterizam koji je utemeljio Dinan i danas živi, svi mi volontiramo držeći se sedam principa – humanosti, nepristrasnosti, neutralnosti, nezavisnosti, dobrovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti. Ovaj dan obeležavamo pod sloganom “Sačuvajmo himanost”, koji nam služi kao dirljiv podsetnik šta znači pomoći ljudima, da naša mala dela mogu biti dragocena za druge i da je cela misija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca da se ublaži ljudska patnja - poručuje Emina..

                Iskustvo Bitke kod Solferina 1859. godine, u kojoj je pomagao ranjenicima, navelo je švajcarskog filantropa Žan Anri Dinana da napiše knjigu „Sećanje na Solferino“ u kojoj je izneo ideju za formiranje društva koje će delovati u ratnim situacijama. To društvo je osnovano 1863., a godinu dana kasnije usvojena je Ženevska koncencija  prema kojoj se u ratu moraju poštedeti svi bolesni i ranjeni vojnici, i sanitetsko osoblje. Za svoje pregalaštvo 1901. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir a sav novac koji je dobio poklonio je u humanitarne svrhe.

               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!