PREVENTIVNI PREGLEDI U KRAGUJEVCU: Na dalju dijagnostiku i vežbe upućeno 57 od 78 školaraca

V. Hadžić

27. 05. 2024. u 17:15

JUČERAŠNjOJ akciji preventivnih pregleda u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac odazvalo se 187 građana Kragujevca.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У КРАГУЈЕВЦУ: На даљу дијагностику и вежбе упућено 57 од 78 школараца

Foto : UKC Kragujevac

Na preventivnim fizijatrijskim pregledima bilo je 78 dece, a 109 odraslih građana je obavilo preglede na Klinici za pulmologiju.

Na toj klinici, gde su obavljani pregledi pulmologa i rentgen pluća za starije od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina, uz merenje krvnog pritiska i laboratorijske analize krvne slike, hormona štitaste žlezde (TSH, T3, T4) i tumor markera prostate (PSA), sedam pacijenata je upućeno na dodatnu dijagnostiku.

U Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju,gde su organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, koji su podrazumevali pregled kičmenog suba, grudnog koša, donjih ekstremiteta i stopala, njih 57 je upućeno na dalje testiranje i vežbe, zbog dijagnostikovane skolioze, deformiteta stopala ili kombinovanog deformiteta kičme i stopala.

Tokom ove i prethodnih akcija, kod od određenog broja pacijenata koji nisu imali nikakve simptome, otkrivena su najteža oboljenja, kao što su tumor pluća, aneurizme i druga oboljenja, a kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)