VELIKA PODRŠKA MUZEJU I „TERRI“: Dve ustanove u Kikindi dobile finansijsku pomoć Ministarstva kulture (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

29. 05. 2024. u 19:43

MINISTAR kulture Nikola Selaković potpisao je danas u Kikindi ugovore o konkursnom finansiranju programa Narodnog muzeja i Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ ukupne vrednosti 7,3 miliona dinara.

ВЕЛИКА ПОДРШКА МУЗЕЈУ И „ТЕРРИ“: Две установе у Кикинди добиле финансијску помоћ Министарства културе (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Selaković je rekao da ovo nije sve što će ministarstvo ove godine finansirati u ovom gradu na severu Banata.

- Ukupni iznos za muzej je oko šest miliona dinara, jer je, pored 4,3 miliona po ovim ugovorima, za još dve projektne aktivnosti opredeljeno još 1,7 miliona. Ovo je samo deo novca koji ministartsvo, kao verni partner i podrška kulturnom životu Kikinde, pruža vašem gradu. Od 2021. do ove godine Kikinda je za 67 projekata dobila blizu 81 milion dinara. Istovremeno je grad uložio još 107 miliona dinara – rekao je Selaković.

Muzej je dobio šest miliona, a najveća suma, od tri miliona, namenjena je za unapređenje depoa, odnosno sređivanje dela ćelijskog prostora u zgradi koja je nekada bila zatvor.

Foto: R. Šegrt

Ministar Selaković i Lidija Milašinović

- To je međuspratni prostor u zgradi gde su depoi i koji želimo da unapredimo. Dobili smo i 500.000 dinara za projekat opremanja depoa i nabavku opreme za istorijsku zbirku muzeja. Oko 1,2 miliona odnosi se realizaciju izložbe povodom obeležavanja 250 godina od osnivanja Velikokikindskog dištrikta. Još 300.000 dinara namenjeno je za projekat koji ćemo raditi sa Udruženjem zemljana arhitektura iz Mošorina, organizovaćemo radionicu za obuku 20 polaznika da rade u blatnom malteru, a na primeru mlina suvača. Oni koji se obuče moći će da rade i privatno i da zidaju kuće od naboja, kako mi to u Vojvodini kažemo. Nastavićemo i arheološka iskopavanje na lokalitetu Mokrina i ovo će biti poslednja godina tog istraživanja – objasnila je Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja.

Centar za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ za svoje projekte od Ministarstva kulture ove je godine dobio nešto više od, 4,5 miliona dinara, a najveći deo odnosi se na drugu fazu rekonstrukcije krova na spomeniku kulture stara ciglana Pogon 2 „Terra“.

- To je objekat stare portirnice koji ćemo ove godine pretvoriti u multufunkcijski, edukativni centar sa dve sobe za volonterski program. Ministarstvo će sa 800.000 dinara podržati našu izožbu „Art kontakt“ u Parizu, u Srpskom kulturnom centru „Miloš Crnjanski“, kojom ćemo predstaviti deo kolekcije „Terra“ – naveo je Aleksandar Lipovan, direktor „Terre“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO