DAN POLJA STRNIH ŽITA SREDNJEG BANATA: Podrška poljoprivrednicima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava

B. G.

04. 06. 2024. u 14:50

TRADICIONALAN Dan polja strnih žita u srednjem Banatu, u organizaciji zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe, po tradiciji održan je na oglednom polju Zlatica, u blizini istoimenog sela, koje se prostire na površini od 83 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. 

ДАН ПОЉА СТРНИХ ЖИТА СРЕДЊЕГ БАНАТА: Подршка пољопривредницима и власницима пољопривредних газдинстава

grad Zrenjanin

Osim gradonačelnika Zrenjanina, Sime Salapure, Danu polja prisustvovao je i Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Svi gosti, osim kukuruza i suncokreta, upoznati su sa sortnim ogledom strnih žita, pšenice, ječma i tritikala, uz napomenu da je cilj ovakvih ogleda da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa primenjenim semenskim kulturama, tehnologijom i uticajem klimatskih promena na proizvodnju, kako bi na svojim imanjima postigli što bolje prinose.

- Grad Zrenjanin, na brojne načine, ali u protekle tri godine i kroz akciju “Da nam sela budu bliža”, pruža maksimalnu podršku poljoprivrednicima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, uz savete stručnjaka i primenu najkvalitetnijih agro tehničkih mera - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina.

NAKON ŽETVE REZULTATI PRINOSA

- Nakon žetve izlazimo sa rezultatima prinosa i kako se koja sorta pokazala, a ovde poljoprivrednici mogu da vide primenjenu agrotehniku, koji hibridi, odnosno sorte, su doprineli da daju više zrna. Zima je bila sušna, sa velikom pojavom glodara tokom januara, februara i marta, dok je maj izuzetno kišovit, sa velikom količinom padavina, ali bez obzira, očekujemo raniju žetvu, jer je vegetacija srazmerno pomerena za dve do tri nedelje - objasnila je Kristina Salapura, direktor Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.

- Poljoprivredne stručne službe, kroz savetodavnu delatnost, daju nemerljiv doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje, upravo na danima polja poljoprivredni proizvođači mogu da vide sve sorte i hibride koji se nalaze na našem tržištu, kako se ponašaju u aktuelnim klimatskim uslovima, da se upoznaju s agrotehničkim merama i na osnovu konsultacija sa svojim savetodavcima izaberu hibride za sledeću godinu - istakao je Nemanja Ivanović.

On je napomenuo da će resorni pokrajinski sekretarijat u narednom periodu nastojati da izvrši dodatnu nabavku mehanizacije za primarnu obradu zemljišta i da kroz konkurse za naučno-istraživačku delatnost, publikuje sve te rezultate, kako bi bili što bliži i dostupniji poljoprivrednim proizvođačima.

- Ove godine pokrajinski budžet za poljoprivredu je rekordan i iznosi preko 10,5 milijardi dinara i sva sredstva se uglavnom plasiraju kroz konkurse, u vezi sa razvojem stočarstva, podrške mladima, nabavku poljoprivredne mehanizacije i fizičke imovine. Odziv je izuzetno velik, sa tri do četiri hiljade prijava po konkursu - dodao je Ivanović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!