U GLOŽANU ŠTETA STO ODSTO: Nevreme u Opštini Bački Petrovac oštetilo 53 odsto obradivih površina (FOTO)

J. S.

05. 06. 2024. u 12:45

PREDSEDNICA Pokrajinske vlade Maja Gojković obišla je danas mesto Gložan, u opštini Bački Petrovac, gde je u olujnom nevremenu u ponedeljak učinjena velika šteta na poljoprivrednim usevima, a nešto manja i na građevinskim objektima.

У ГЛОЖАНУ ШТЕТА СТО ОДСТО: Невреме у Општини Бачки Петровац оштетило 53 одсто обрадивих површина (ФОТО)

Foto Pres biro pokrajinske vlade

Na području opštine Bački Petrovac oštećeni su ili potpuno uništeni usevi u ataru Gložana. Prema prvim procenama, olujnim nevremenom zahvaćeno je 2.820 hektara u Bačkom Petrovcu, odnosno 53 odsto obradivih površina, dok je u Gložanu stradalo 2.870 hektara, što je gotovo 100 odsto.

Tokom posete Gložanu, Maja Gojković kazala je da se iz radarskih centara reagovalo sa protivgradnom zaštitom i raketama, te da je sprečena šteta u velikom delu Vojvodine.

- Sačekaćemo da komisije procene štetu, trebaju nam tačni podaci koliko je poljoprivrednih gazdinstava osigurano od ovih elementarnih nepogoda. Kada komisije urade procenu i vidimo koliko će osiguranje moći da isplati štetu od ove vrste elementarnih nepogoda, videćemo kakve su mogućnosti da se pomogne iz budžeta AP Vojvodine - istakla je predsednica Gojković.

Ona je naglasila neophodnost razvijanja društvene svesti o tome da je osiguranje useva važno, jer se nepogode iz godine u godinu ponavljaju, “zbog čega moramo svi da štitimo svoje imanje i kuće”. Dodala je da se na terenu vidi da je priroda svojom nepredvidivošću učinila veliku štetu.

Foto Pres biro pokrajinske vlade

Tekst potpisa

- Moramo sa tim da se suočimo u budućnosti i da radimo na tome da budemo spremni materijalno da saniramo svaki put štetu i pomognemo poljoprivrednim proizvođačima i ljudima koji imaju neke štete na objektima ili javnim dobrima - rekla je Gojković.

Predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh istakla je da je šteta na građevinskim objektima manja nego u prošlogodišnjem nevremenu.

 -Uništen je krov na crpnoj stanici i  prokišnjava nam krov na OŠ “Jozef Marčok” Dragutin. Manja je šteta na stambenim objektima, kućama nego prošle godine kada je bila superćelijska oluja, ali moram da istaknem da su građani pretpreli stopostotnu štetu na poljoprivrednim usevima - naglasila je predsednica Opštine Bački Petrovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!