PROSLAVLJEN SPASOVDAN: Opština Negotin obeležila slavu grada

S. M. J.

13. 06. 2024. u 17:29

OBELEŽAVANjE gradske slave Vaznesenja Gospodnjeg, počelo je u Negotinu jutarnjom službom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, a nastavljeno je rezanjem slavskog kolača u prostorijama lokalne samouprave.

ПРОСЛАВЉЕН СПАСОВДАН: Општина Неготин обележила славу града

Foto: S.M.Jovanović

Svečani čin rezanja slavskog kolača, u prisustvu rukovodstva opštine Negotin, direktora javnih preduzeća i ustanova, predstavnika državnih organa, saradnika i prijatelja, u maloj sali Opštine Negotin obavili su arhijerejski namesnik negotinski Marjan Kerčulj i protonamesnik Novak Bojanić.

Protonamesnik Kerčulj čestitao je prisutnima gradsku slavu i pozvao ih da učestvuju na Spasovdanskoj litiji koja će biti priređena nakon večernje službe koja počinje u 19 časova.

Opština Negotin Spasovdan obeležava kao svoju slavu od 2001. nastavljajući tradiciju starog Negotina iz minula dva veka. Današnji praznik Spasovdan, kao zavetnu slavu obeležili su meštani Miloševa, Prahova, Kobišnice, Jasenice, Srbova, Brestovca i drugih sela u opštini Negotin.

Spasovdan je i slava crkve Manastira Koroglaš kod Miloševa iz iz 14. ili 15. veka, koja je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Manastir Koroglaš se u narodu vezuje za poslednje konačište legendarnog Marka Kraljevića, Marka Mrnjavčevića, koji je po predanju baš na ovom mestu podlegao ranama kada je na Šarcu preplivao Dunav iz Vlaške, nakon boja na Rovinama 1395. godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STARO FENG ŠUI PRAVILO: Dve stvari koje nikome ne treba da pozajmljujete - veruje se da ćete privući bedu