IZLOŽBA „DEKADA“ U PARAĆINU: Otvorena u organizaciji „Art tima“ i Biblioteke

Зорана Рашић
Zorana Rašić

05. 07. 2024. u 11:47

U GALERIJI „U prolazu“ Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu otvorena je izložba kragujevačkog fotografa i predsednika FK „Objektiv“ Ivana Stojanovića, u organizaciji te ustanove kulture i paraćinske Foto grupe „Art tim“.

ИЗЛОЖБА „ДЕКАДА“ У ПАРАЋИНУ: Отворена у организацији „Арт тима“ и Библиотеке

Foto: Z: Rašić

Postavkom „Dekada“ koju čine dvanaest panoa sa tri do pet fotografija na svakom, Stojanović je načinio presek svog desetogodišnjeg rada nakon što se vratio ovom vidu umetničkog izražavanja posle dvodecenijske pauze.

Predstavljajući autora, direktorka Biblioteke Biljana Drenovaković podsetila je da je Stojanović fotografijom fasciniran od najranijeg detinjstva mada je po zanimanju inženjer informatike.

- U mladosti je radio kao fotoreporter i urednik fotografije u listovima „Pogledi“ i „Šumadija“, a toko minulog desetogodišnjeg izlaganja u zemlji i inostranstvu učestvovao je na preko 150 izložbi i osvojio preko sto nagrada - rekla je direktorka Biblioteke, uz napomenu da je interesovanje autora za fotografiju veliko, te da nije fokusiran na samo jednu temu.

To potvrđuje i sam Stojanović konstatacijom da je „Dekada“ deo njegovih foto-eksperimenata i istraživanja.

Foto: Z: Rašić

Ivan Stojanović

- To su neki gotovi koncepti koje sam imao u glavi i čekao trenutak da ih realizujem.  Ovde su izloženi delovi nekih većih celina, ima i klasičnih motiva poput portreta, a uglavnom sam fotografisao mlade ljude.  Ima eksperimenata sa duplom ekspozicijom, serija strabizam koja je nastala u periodu kada sam zaista dve nedelje bolovao od strabizma. Inače, tokom prošle godine imao sam četiri samostalne izložbe, a ove godine će ih biti dve. Upravo pripremam postavku čija će tema biti ozbiljna muzika, mahom gudački instrumenti i već imam jednu dosta interesantnu takvu kolekciju – priča, za „Novosti“ Kragujevčanin sa zvanjem kandidata majstora fotografije, koji je i član Upravnog odbora Foto-saveza Srbije.

 „Dekada“ sadrži isključivo crno-bele fotografije, jer, po priznanju ovog umetnika, boja na fotografijama mu uglavnom smeta, pa tek kad je ukloni – publici može da pokaže ono što je zaista hteo.

Foto: Z: Rašić

U antreu Biblioteke Paraćinci će moći da pogledaju ovu izložbu do kraja jula, a već početkom narednog meseca paraćinska Foto grupa „Art tim“ priprema za sugrađane novo iznenađenje.

U pitanju je međuklupska izložba „Apstrakt“ FK „Objektiv“ iz Kragujevca, čiji je predsednik upravo Ivan Stojanović, objašnjava Bojan Bokac Petrović iz „Art tima“.

Foto: Z: Rašić

 

- Ovo je izložba sa konkursa koji je „Objektiv“ sproveo na nivou Srbije uz podršku FSS i naša namera je da njome u ovoj istoj galeriji, uz podršku Biblioteke, upotpunimo „Kulturno leto“ opštine Paraćin. Za sredinu avgusta najavljujem još jedno zanimljivo dešavanje koje priprema Filip Stefanović iz naše foto-grupe, a radi se o izložbi fotografija našeg člana koji živi u Kini. On je trenutno na Karibima, pa će u povratku na dva-tri dana svratiti u Srbiju i Paraćin.

Prema Petrovićevim rečima, biće to postavka astrofotografija na otvorenom, na platou ispred Regionalnog inovacionog startap centra (RISC), dok će u zgradi bio održano predavanje na temu astrofotografije za sve zainteresovane.

U organizaciji ovog događaja „Art tim“ će imati pomoć Zavičajnog muzeja i RISC-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?