NOVI KUTAK ZA PACIJENTKINJE: Dispanzer za žene u Kikindi na novoj adresi, sa boljim uslovima i za pacijentkinje i za lekare

Рада Шегрт
Rada Šegrt

08. 07. 2024. u 13:06

Dispanzer za žene kikindskog Doma zdravlja konačno se skrasio na trećoj adresi u poslednjih nekoliko godina. Nekada je bio u zgradi Opšte bolnice, a onda je tokom pandemije korona virusa preseljen u prostor Medicine rada, na uglu Čanadske i Ulice generala Drapšina, a sada je trajno smešten u zgradu nekadašnjeg ATD-a ( Antituberkuloznog dispanzera), u ulicu Svetozara Miletića.

НОВИ КУТАК ЗА ПАЦИЈЕНТКИЊЕ: Диспанзер за жене у Кикинди на новој адреси, са бољим условима и за пацијенткиње и за лекаре

Foto: R. Šegrt

Ove prostorije su renovinare i potpuno prilagođene dispanzeru. Dispanzer sada ima dve ambulante za preglede i po jednu za ultrazvučna snimanja, citologiju i pregled trudnica.

- Sada imamo dovoljno funkcionalnog prostora i bolje uslove za rad. Sve je na svom mestu tako da je bolje i za pacijentkinje i za lekare – izjavila je dr Dragana Miladinov, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja.

Kako je navela dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja, u adaptaciju prostora u ATD-u uloženo je oko 20 miliona dinara iz republičkog i gradskog budžeta.

Foto: R. Šegrt

Opremljene ambulante

- Pre dve godine nabavljena je i oprema u vrednosti oko 10 miliona dinara. Zahvaljujući programu „Zajednici zajedno“ i Pokrajinskoj vladi imamo najmodrenije ultrazvučne aparate – nabrojala je dr Marković.

U dispanzeru su zaposlena tri ginekologa, ali trenutno rade dva, jer je jedna lekarka na trudničkom bolovanju. Optimalno bi bilo da imaju četvoro specijalista, ali je manjak lekara veliki dugogodišnji problem, pa su oni koji rade preopterećeni.

- Jedan lekar dnevno obavi 35 do 50 pregleda. Za pacijenkinje je važno da se pregledi i dalje zakazuju na isti broj telefona ili putem aplikacije, svakog petog dana u mesecu za naredni mesec. Hitni slučajevi primaju se odmah, bez zakazivanja – navela je dr Miladinov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)