KUĆICE SPASLE PLAVU PTICU: Populacija modrovrane, zaštićene vrste, oporavila se u Bačkoj i Banatu

Zoran Rajić

17. 07. 2024. u 06:45

PTICA atraktivne plave boje, koja je po tome dobila ime modrovrana, strogo je zaštićena vrsta u Srbiji, jer je bila na rubu nestanka, ali je povećala svoju populaciju, o čemu svedoče i otkrivena gnezda proteklih dana u Bačkoj - kod Karavukova u opštini Odžaci i u Banatu, oko Novog Bečeja.

КУЋИЦЕ СПАСЛЕ ПЛАВУ ПТИЦУ: Популација модровране, заштићене врсте, опоравила се у Бачкој и Банату

foto M. Nikolić

Prisustvo modrovrane na slatini kod Karavukova otkriveno je u jednoj od šest kućica za gnežđenje, koje su lokalni ornitolozi postavili 2022. godine na betonskim stubovima u okolini sela i na nasipu kraj Dunava.

Prvo je pronađena odrasla jedinka koja je inkubirala na jajima, a tokom druge kontrole su otkrivena i četiri mladunčeta.

Pogubni pesticidi i seča drveća

MODROVRANE su pedesetih godina prošlog veka bile uobičajena vrsta ptica u Srbiji, objašnjava Nenad Spremo. Opstanak im je ugrožen, zbog prekomerne upotrebe pesticida, nestanka tradicionalnih pašnjaka i uništavanja stabala sa dupljama, u kojima su se gnezdile.

- Odrasla ptica je već bila prstenovana, a u Centru za markiranje životinja pri Prirodnjačkom muzeju u Beogradu utvrdili smo da je bila obeležena pre dve godine u blizini Čonoplje kod Sombora. Pored metalnog prstena, koji je već imala, dobila je i "kolor prsten" radi lakšeg identifikovanja sa veće udaljenosti. Oba takva prstena su dobili i mladunci - rekao je Nenad Spremo iz Apatina, diplomirani biolog i saradnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je, kao licencirani prstenovač, markirao i majku i mladunce modrovrane kod Karavukova.

Njegov kolega Dimitrije Radišić je prstenovao 14 mladunaca modrovrane, otkrivenih u četiri gnezdeće kutije u okolini Novog Bečeja.

Poslednjih godina su, radi oporavka populacije modrovrana, postavljene kućice za gnežđenje na mnogim lokalitetima u Bačkoj i Banatu, jer se pokazalo da su staništa u tim područjima još dovoljno bogata hranom za ovu vrstu ptice. U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ističu da se zahvaljujući takvim akcijama populacija modrovrana povećala sa svega 15-20 na čak 450 gnezdećih parova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)