SVET KRAJ NIŠAVE: Uličnim performansom otvoren 17. Međunarodni studentski festival folklora

J. Ć.

17. 07. 2024. u 15:28

DEFILEOM koji je "obojio" centralne niške ulice, ansambli iz Kine, Kolumbije i pet evropskih zemalja označili su početak 17. međunarodnog studentskog festivala folklora.

СВЕТ КРАЈ НИШАВЕ: Уличним перформансом отворен 17. Међународни студентски фестивал фолклора

Foto: J. Cosin

Svojevrsna revija tradicionalnih plesova, već tradicionalno, obradovaće i publiku u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Sokobanji, Ražnju i Knjaževcu, a pred Nišlijama će ponovo biti tokom svečanog zatvaranja manifestacije - 20. jula na ovdašnjoj Letnjoj pozornici.

Oduševljeni su i gosti, koji su ovih dana imali priliku da upoznaju Srbiju, odnosno naše običaje i kulturu, a najveću pažnju prolaznika privukao je folklorni ansambl iz Poljske, čiju koreografiju upotpunjuje i stilizovani konj - simbol mesta iz kojeg dolaze.

- Ja sam iz Krakova, ovde sam prvi put i presrećan sam što ovim divnim ljudima mogu da predstavim svoj ples - kaže Miho Otramski, ponosan i na svoj prepoznatljiv kostim.

Ove godine, u Nišu će po prvi put nastupiti ansambli iz Mađarske i Litvanije, a tu su i Kinezi koje ovdašnja publika dosad nije imala priliku da vidi, pa su njihove akrobatske veštine mnoge podsetile i na legendarnog Brusa Lija. Uz već pomenute Kolumbijce i Poljake, te predstavnike Bugarske i Slovačke, boje domaćina brani akademski folklorni ansambl "Oro" iz grada domaćina.

Organizator Festivala je Studentski kulturni centar u Nišu, a pokrovitelji ministarstva kulture i prosvete, uz ovdašnju lokalnu samoupravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)