SPECIJALNI SKOKOVI U NIŠU: Novi nivo obuke za vojne padobrance

J. Ć.

19. 07. 2024. u 10:52

NA vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, Vojska Srbije trenutno realizuje višu padobransku obuku za pripadnike 63. padobranske brigade. Ovi vojnici, odabrani na osnovu svojih sposobnosti i afiniteta, nastavljaju sa usavršavanjem svojih padobranskih veština.

СПЕЦИЈАЛНИ СКОКОВИ У НИШУ: Нови ниво обуке за војне падобранце

Foto Vojska Srbije

- Osnovni cilj ove obuke je osposobljavanje vojnih padobranaca za skokove slobodnim padom koristeći specijalne padobrane, sa naoružanjem i opremom. Obuka uključuje tehnike "visoko iskakanje - visoko otvaranje" (HAHO) i "visoko iskakanje - nisko otvaranje" (HALO), kao i prizemljenje na terene malih dimenzija sa preprekama u okolini, sve u cilju izvršenja borbenih zadataka - saopštila je Vojska Srbije.

Viša padobranska obuka predstavlja jedan od najzahtevnijih i najsloženijih oblika obuke u Vojsci Srbije, zahtevajući od polaznika značajne psihofizičke napore. Obuka se sastoji od teoretskog dela i realizacije skokova sa visina do 5.500 metara.

- Za uspešan završetak obuke, polaznici moraju usvojiti znanja o specijalnim padobranima, stabilnosti tela u slobodnom padu, meteorologiji, fiziološkom i psihološkom opterećenju, kao i osposobiti se za rad u vazduhoplovu, pravilno nošenje naoružanja i opreme i skokove specijalnim padobranom na terene malih dimenzija - objašnjavaju u saopštenju.

Sposobnost

VOJSKA Srbije nastavlja da unapređuje veštine i sposobnosti svojih pripadnika, osiguravajući njihovu spremnost za sve izazove koji mogu nastati tokom izvršenja borbenih zadataka.

Ova obuka stvara stručnu osnovu za nadogradnju padobranskih veština pripadnika 63. padobranske brigade. Daljim radom i izdvajanje sposobnijih padobranaca omogućiće se izvođenje borbenih dejstava uz primenu specijalnog desanta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev