ULOŽILI 31 MILION DINARA: Značajna podrška Pokrajinske vlade Odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 07. 2024. u 10:52

ODMARALIŠTE Crvenog krsta na Vršačkom bregu, u kom svakog leta besplatno boravi više od 200 dece iz socijalno ugroženih porodica, od sada će raditi tokom cele godine i biće dostupno i svim drugim turistima. Zahvaljujući ulaganju Pokrajinske vlade od 31 milion dinara, smeštajni kapaciteti su potpuno rekonstruisani, pa je sada omogućeno da tu borave i porodice sa decom.

УЛОЖИЛИ 31 МИЛИОН ДИНАРА: Значајна подршка Покрајинске владе Одмаралишту Црвеног крста  на Вршачком брегу

Foto: J.J.Baljak

Renovirani objekat je u društvu pokrajinskog sekretara Predraga Vuletića obišla i predsednica APV Maja Gojković, koja je tom prilikom najavila i neke nove investicije.

- Dali smo podršku Crvenom krstu, jer misli i na decu koja nemaju tu privilegiju da sa porodicom odu na more ili na odmor na planinu. Za njihovo srećno detinjstvo, treba da, u saradanji sa lokalnom samoupravom, razmišljamo i o izgradnji bazena na ovom mestu, kako bi deca zaista mogla da uživaju u letnjima danima - rekla je Gojkovićeva.

U vršačkom odmaralištu trenutno boravi 52 mališana različitih uzrasta, za koje volonteri Crvenog krsta svakodnevno organizuju šetnje i edukativne radionice o pružanju prve pomoći, zdravstvenoj nezi i humanitarnim pravima. Praksa je pokazala da upravo ta deca kasnije postaju novi volonteri te organizacije širom Vojvodine.

Otkako je 2004. na temeljima starog zdanja podignut današnji spratni objekat, sobe su imale samo krevete na sprat i koristilo se zajedničko kupatilo. Sada je broj ležajeva smanjen sa 110 na 70, ali je zato svih 15 soba opremljeno bračnim krevetima i "samcima", kao i svojim kupatilom i kombinovanim uređajem za grejanje i hlađenje.

Ukrštanje 17 vetrova

ODMARALIŠTE se nalazi na 357 metara nadmorske visine, na mestu na kom se ukršta čak 17 vrsta vetrova, što ga čini vazdušnom banjom. Upravo zbog toga je kraljica Marija Karađorđević inicirala da se davne 1936. baš na tom mestu sagradi prvi objekat, koji je dat na upravljanje Crvenom krstu. Tu su na oporavak dolazila deca sa respiratornim problemima i ljudi koji su preležali upalu pluća. Prvu zgradu, sa temeljom u obliku krsta, projektovao je čuveni Vrščanin arhitekta Dragiša Brašovan. Nova zgrada je na tim temeljima sagrađena zahvaljujući donacijama Crvenog krsta iz Španije i Gornje Austrije.

- Uveli smo i etažno centralno grejanje na struju, što nam prvi put omogućava da radimo svih 12 meseci. Do sada smo, čim nastupi zima, objekat morali potpuno da zatvorimo do proleća. Ovo je nova era, koja će značiti svoj deci koja ovde borave, kao i Vrščanima i turistima - istakla je Slavica Nikolić, predsednica UO Crvenog krsta Vršac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)