PODRŠKA VANSERIJSKOM TALENTU: Pesničko veče u Sivcu posvećeno Jovani Anđelić, učenici Karlovačke gimnazije, nekada OŠ "20. oktobar"

Zoran Rajić

23. 07. 2024. u 06:20

NIJE tako uobičajeno da se pesničko veče posveti stvaraocu mlađem od 18 godina, ali je Jovana Anđelić iz Sivca to zaslužila svojim vanserijskim talentom, koji su njeni sugrađani, drugari, profesori i afirmisani pesnici podržali ispunivši do poslednjeg mesta Narodnu biblioteku, gde je tokom vikenda održano druženje s njom i njenim stihovima.

ПОДРШКА ВАНСЕРИЈСКОМ ТАЛЕНТУ: Песничко вече у Сивцу посвећено Јовани Анђелић, ученици Карловачке гимназије, некада ОШ 20. октобар

foto Z. R.

 Jovana je bila đak generacije u sivačkoj OŠ „20. oktobar“ i već tu ispoljila svoj poetski dar, koji se razbokorio u Karlovačkoj gimnaziji, gde je u junu završila treći razred. Tode Nikoletić, poznati dečji pesnik i dramski pisac, rekao je da Jovana izrasta u moćnog pesnika, u šta se, sa ostalim renomiranim književnicima iz regiona, uverio na „Banjalučkom pjesmoboju“, međunarodnom festivalu poezije za srednjoškolce, na kojem se Jovana plasirala u finale u konkurenciji više od 200 učesnika.

   Za svoje pesme je pobrala nagrade i pohvale na svim velikim festivalima za mlade u našoj zemlji, a njeni stihovi su ušli i u Zbornik đačkih radova o Matiji Bećkoviću, koji je Valjevska gimnazija posvetila svom slavnom đaku.

Poezija i na španskom

JOVANA govori tri strana jezika, a poeziju piše i na španskom. Po završetku gimnazije namerava da studira novinarstvo. Koliko je vredna i skromna pokazuje i to što svojim roditeljima Sandri i Vladimiru i trojici braće želi da pomogne radeći preko raspusta za nadnicu u voćnjaku.   

   - Odrastanje u porodici gde se negovala lepa reč, gajila ljubav prema knjigama i znanju i pričale se divne priče, napajalo je njenu dečju dušu, koju su roditeljskom ljubavlju usmeravale njene profesorke u osnovnoj školi Nadežda Miković i Svetlana Majski, a u Karlovačkoj gimnaziji Maja Stokin -  rekao je Zoran O. Peruničić, organizator „Pesničke večeri“ Jovane Anđelić.

   Uz profesorke, nadahnutu posvetu Jovani uputio je i pesnik Uglješa Slijepčević, a penzionisani nastavnik književnosti iz Sivca Milivoje Kuveljić poželeo joj je „srećno pevanje i mišljenje“. Jovanine pesme su, osim nje, čitali i njeni drugari Spasoje Kljajević i Teodora Jovanović, a u programu su učestvovali i gitaristi Nemanja Čović i Zoran Borjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?