HLEB, KRUH ILI KRUV - SIMBOL NADE I ZAJEDNIŠTVA: U Somboru obeležena tradicionalna žetelačka svečanost - "Dužionica"

J. L.

22. 07. 2024. u 16:45

Predajom hleba od novog žita gradonačelniku Antoniu Ratkoviću u Somboru je obeležena tradicionalna žetelačka svečanost "Dužionica", u organizaciji UG „Bunjevačko kolo“ i HKUD „Vladimir Nazor“.

ХЛЕБ, КРУХ ИЛИ КРУВ - СИМБОЛ НАДЕ И ЗАЈЕДНИШТВА: У Сомбору обележена традиционална жетелачка свечаност - Дужионица

foto: Grad Sombor

 Nakon mise u crkvi Svetog Trojstva, na platou ispred Županije odigrano je bandaško kolo u izvedbi ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata.

-Tradicija naroda je bogata i neiscrpna riznica koju je potrebno negovati, obeležavati, prenositi sa kolena na koleno, te iznova otkrivati, upoznavati i tako sačuvati neprocenjive vrednosti koje čine lepotu duha jednog naroda. Upravo "Dužionica" je jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se neguje u našem gradu. Ona ima svoju istoriju, bogatstvo i religiju, te predstvlja svu lepotu zajedništva izniklog na tlu vojvođanskih polja - poručio je gradonačelnik Ratković. - Veoma sam ponosan na sve nas Somborce što ovom svetkovinom slavimo međusobno poštovanje, razumevanje i posebnost. Slavimo završetak žetve, slavimo plodnost i njeno obnavljanje, kao sim bol ciklične prirode života. Znao je žetelac da mora podosta kisnuti i vrućina podnositi kako bi svoju porodicu hlebom, kruhom ili kruvom nahranio. Kako god ga nazivali, on ne predstavlja samo od novog žita zamešan i ispečen hleb, već izvor nade, pogled u bolje sutra i blagoslov Gradu Somboru do nove žetve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)