POJELI DVE TONE CREVACA I BIKA: Gastronomska manifestacija, održana po 15. put u Ćupriji, okupila 42 ekipe

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 07. 2024. u 21:14

TRADICIONALNA gastronomska manifestacija "Crevarijada", organizovana po 15. put, okupila je 42 takmičarske ekipe i brojne goste iz cele Srbije.

ПОЈЕЛИ ДВЕ ТОНЕ ЦРЕВАЦА И БИКА: Гастрономска манифестација, одржана по 15. пут у Ћуприји, окупила 42 екипе

Foto:Z.Gligorijević

Pojelo se oko dve tone crevaca i bik od pola tone, tvrde u Turističkoj organizaciji grada na Moravi, a popijena je i velika količina alkohola. Turistička organizacija Ćuprija za 42 takmičarske ekipe obezbedila je 300 kilograma crevaca, prodala je tonu i po ovog gastronomskog specijaliteta, a takmičari su doneli oko 200 kilograma crevaca.

Najukusnija crevca pripremila je ekipa "Fića 035" iz Ćuprije, čiji je član Stefan Nikolić rekao da više vole "fiću", ali da učestvuju na "Crevarijadi", jer su Ćupričani poznati po nadimku Crevari.

Pravo umetničko delo, zaštitni znak Turističke organizacije Ćuprija, na crevcima, koje je obojio jestivim bojama, uradio je jagodinski slikar Slaviša Marković, poznatiji kao Slava Marakana. On je bio kapiten istoimene ekipe koja je osvojila drugo mesto.

Dr Zoran Tasić, član ekipe "Rotari klub Ćuprija Morava", koja je ove godine osvojila titulu "najcrevari", rekao je da im je najveća nagrada kada se pojedu sva crevca koja su pripremili, ali da su ove godine vežbali i primenili tajne u pripremanju specijaliteta.

Pobednici i nagrade

POBEDNIČKA ekipa "Fića 035" nagrađena je sa 100.000 dinara, ekipi "Slava Marakani" pripalo je 80.000 dinara, a trećeplasiranoj ekipi "Dositej" iz Batočine 50.000 dinara. Najlepši štand uredila je ekipa "Vesele dame". Pobednik takmičenja u ispijanju piva bio je Bojan Popović. S obzirom na to da je težak 147 kilograma, dobio je 150 litara piva. Drugo mesto osvojio je Vladan Bogdanović, a treće Lazar Nešić.

- Naša crevca su magična, jer dolaze iz okoline Rudne Glave i Majdanpeka, gde postoji vlaška magija, jedna od najjačih u Srbiji i koju smo "ubacili" tokom pripreme crevaca, te su ona magična - našalio se Petar Bogdanović, član ekipe "Magična crevca".

Zoran Knežević, koji je predvodio ekipu "Danas veselo, sutra preselo" iz Senja nadomak Ćuprije, rekao je da su poneli alkohol u velikim količinama, pa će više da se popije, nego da se pojede.

- Ekipu "Ratni veterani Ćuprija" čine učesnici ratova, ali smo ovde došli da bismo proklamovali mir - rekao je Živojin Antić, koji je crevca napunio sušenim paradajzom i začinima koje sam proizvodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!