KONSTITUISANA SKUPŠTINA GRADA NOVOG SADA: Dina Vučinić izabrana za predsednicu gradskog parlamenta

Z. GRUMIĆ

07. 08. 2024. u 16:38

NA konstitutivnoj sednici Skupštine grada Novog Sada danas su potvrđeni mandati svih 78 odbornika i za predsednicu gradskog parlamenta u naredne četiri godine većinom glasova izabrana Dina Vučinić, doskorašnja članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА ГРАДА НОВОГ САДА: Дина Вучинић изабрана за председницу градског парламента

Z. Grumić

Ona je na tajnom glasanju, kao jedini predloženi kandidat za tu funkciju, od 75 prisutnih odbornika dobila 47 glasova, dok je 28 glasačkih listića bilo nevažeće.

Dinu Vučinić je za predsednicu Skupštine grada predložila koalicija „Aleksandar Vučić-Novi Sad sutra“, koja je na izborima 2. juna osvojila 87.791 glas, odnosno 52,55 odsto, što joj obezbedilo 45 odborničkih mesta.

- Uvereni smo da će Dina Vučinić i tu dužnost obavljati odgovorno i da će gradski parlament voditi u duhu demokratije i saradnje kao i da će omogućiti kvalitetne rasprave odbornika – izjavio je aktuelni gradonačelnik Milan Đurić uoči konstitutivne sednice.

Posle dvočasovne rasprave, u okviru koje su odbornici opozicije kritikovali predlog za najvišu skupštinsku funkciju ističući da je Vučinićeva u političkoj polemici i javnim nastupima iskazivala veliku „stranačku ostrašćenost“ i da stoga, kako su rekli, sumnjaju u njeno tolerantnost prema opoziciji, nova predsednica Skupštine grada se nakon izbora obratila odbornicima.

- Svesna činjenice da ovo mesto predstavlja i čast i obavezu, nastojaću da osiguram transparentnost i dijalog. Natojaćemo takođe da Skupština grada pruža podršku svim razvojnim projektima koji su u toku kao i onima koje očekujemo u narednom periodu – poručila je Vučinićeva i zahvalima građanima Novog Sada na podršci SNS-u i njenim partnerima u proteklih 12 godina.

Na sednici je za zamenicu predsednice Skupštine izabrana Kristina Karaić, koja je tu dužnost obavljala i u proteklom mandatu. Sekretar Skupštine biće Mirjana Vasilić a njena zamenica Sanja Maksimović.

U novom sazivu novosadskog parlamenta koalicija koju predvodi SNS ima 45 odbornika, 21 mandat pripao je izbornoj listi „Udruženi za slobodni Novi Sad“, lista „Dr Savo Manojlović-Kreni promeni“ ima osam mandata, tri je dobila lista „Heroji-Miša Bačulov a jednog odbornika ima SVM.

NA dnevnom redu konstitutivne sednice Skupštine grada nije bio i izbor gradonačelnika, odnosno Gradskog veća a prema Statutu grada, kandidata za gradonačelnika predložiće aktuelna predsednica Skupštine grada, u roku od mesec dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!