VOJSKA GRADI PUTEVE KROZ IMANJE: Nastavljena višedecenijska saradnja Vojske Srbije i Manastira Žiče kod Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

08. 08. 2024. u 13:02

Nastavljajući uspešnu višedecenijsku saradnju sa Manastirom Žiča kod Kraljeva, pripadnici Vojske Srbije (VS) ovih dana angažovani su na izgradnji puteva kroz manastirsko imanje koji će omogućiti lakšu komunikaciju u sklopu kompleksa kolevke srpske države i duhovnosti.

ВОЈСКА ГРАДИ ПУТЕВЕ КРОЗ ИМАЊЕ: Настављена вишедеценијска сарадња Војске Србије и Манастира Жиче код Краљева

G.Šljivić

Prema rečima potporučnika Danila Božovića, komandira inžinjerijske radne grupe 210. Inžinjerijskog bataljona, na ovom projektu angažovane su četiri mašine i desetoro pripadnika VS.

G.Šljivić

 

- Radovi bi trebalo da budu završeni do 16. avgusta. Za nas je velika čast što smo u prilici da sarađujemo sa sestrinstvom Manastira Žiča kao i da učestvujemo u uređenju manastirskog kompleksa – raportira potporučnik Božović.

G.Šljivić

potporučnik Danilo Božović

Vojska Srbije je tokom minule dve decenije učestvovala, ne samo u izgradnji puteva kroz manastirsko imanje, već je izgradila nekoliko bedema, kao i kanala neophodnih za sistem navodnjavanja voćnjaka.

- Veoma smo zahvalni svakom vojniku pojedinačno koji se ovde trudi kao u svojoj kući, kao i Vojsci Srbije na čelu sa generalom Milanom Mojsilovićem koji je odobrio ovogodišnje radove – kaže sestra Nektarija iz Manastira Žiča.

G.Šljivić

Sestra Nektarija

Ona dodaje da je kompleks manastira izuzetno veliki i da je pred Drugi svetski rat vladika Nikolaj kao episkop žički imao zamisao da ovu srpsku svetinju u potpunosti obnovi i vrati joj nekadašnji sjaj i značaj koji je imala u srednjem veku, u vreme njenog osnivača Svetog Save i Stefana Prvovenčanog.

G.Šljivić

Manastir Žiča

- Započetu opsežnu obnovu prekinuo je Drugi svetski rat. Vladika je uhapšen i potom odveden u logor Dahau. Žiču su Nemci najpre bombardovali, a zatim su njihovi vojnici spalili sve konake, objekte i oko 50.000 knjiga, opljačkali riznicu i manastir pretvorili u zgarište – naglašava sestra Nektarija. - Svedoci smo da je Žiča danas uređena kako možda nikada nije bila u svojoj istoriji. Na tome smo veoma blagodarni svakom čoveku koji daje svoj nesebični doprinos.

G.Šljivić

 

HRAM SRPSKE DUHOVNOSTI

SAGRAĐEN u prvoj polovini 13. veka, kao zadužbina prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog i prva srpska arhiepiskopija, manastir Žiča svojim značajem prevazilazi svoju epohu i daje pečat čitavoj srpskoj kulturnoj istoriji. Mesto krunisanja srpskih vladara i sedište crkvenih prelata, od osnivanja do danas neguje ideju kontinuiteta srpske duhovnosti. Arhimandrit Sava je za mesto prve srpske arhiepiskopije izabrao upravo Žiču, nedaleko od ušća Ibra u Zapadnu Moravu, u oblasti koja se u 13. veku nalazila na približno istoj udaljenosti od vizantijskog Carigrada i latinskog Rima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!