U KOLU "POLA SVETA": U Loznici održan tradicionalni Međunarodni festival folklora, a prethodila mu prelepa smotra svih učesnika

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

11. 08. 2024. u 18:00

DEFILEOM učesnika u Loznici je, počeo, tradicionalni Međunarodni festival "Miodrag Miša Spernjak". Prvi ansambli zaigrali su i zapevali u amfiteatru Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači, podno Gučeva.

У КОЛУ ПОЛА СВЕТА: У Лозници одржан традиционални Међународни фестивал фолклора, а претходила му прелепа смотра свих учесника

foto v mitrić

Za uživanje i pamćenje bili su nastupi na letnjoj pozornici u Vukovom Tršiću, kraj rečice Žeravije, čemu je prethodio prelep difele učesnika selom reformatora i tvorca našeg pisma Vuka Karadžića. Ansambli su se Lozničanima predstaviti ispred Vukovog doma kulture, gde je događaj bio spektakularan. U goste su stigli i mnogi gosti iz Republike Srpske.

- Ovo je veličanstveno - kaže Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik. - Na ovaj način pokazujemo svetu bogatstvo našeg kulturnog blaga. Upoznajemo i dragocenosti drugih naroda iz drugih država.

U Jadar su stigli ansambli iz Bolivije, Perua, Gruzije, Rusije... Pesmom i igrom Vukove zemljake će da razgale, pored ovdašnjih umetnika, i  kulturno umetnička društva iz drugih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske i Crne Gore.

Jadar je, ne samo zavičaj slavnog Vuka, već i kraj gde je kulturno i prosvetno društvo ustanovljeno davne 1850. Folklor je uvek imao značajno mesto u delanju tog prvog, ali i drugih kulturno-umetničkih društava u kraju.

Temelji "udareni" pre četvrt veka

MNOGO pre nego što je festival dobio ime po čuvenom učitelju i pedagogu foklora, Miši Spernjaku, Loznica je ustanovila njegov međunarodni karakter. Velike zasluge što u Loznicu, Banju Koviljaču i Tršić stižu, osim domaćih i čuveni svetski ansambli. Milutin Mićić Mališa je ustanovio ovu kulturnu svetkovinu. Temelji koji su "udareni" pre skoro četvrt veka, kada je Mićić bio na čelu Turističke organizacije, sada vaskrsava u punom sjaju i kulturno-umetničko društvo u Banji Koviljači.

- I danas, kao veteran, kao i moji drugari i drugarice, zaigra mi srce kad vidim kako igra ova mladost sa svih meridijana u našoj Loznici - kaže veteran "Karadžića" Života Isaković. - I ne samo što učimo nove generacije, već često mi izlazimo na scenu da igramo i pevamo. Tako negujemo u čuvamo naše kulturno i nacionalno blago.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo