ANĐELA = SAKSOFON: Paraćinka biser na master studijama prestižnog umetničkog univerziteta u Beču

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 08. 2024. u 12:41

SAKSOFON se u Paraćinu uvek vezuje za muzičku "zvezdicu" Kristinu Kiku Vasić, a grad na Crnici ima i stariju, takođe izvanrednu saksofonistkinju Anđelu Ljubičić (26), koja je talenat dokazala upisom na čuveni Državni umetnički univerzitet u Beču - 2018, kao jedini student na tom smeru iz Srbije.

АНЂЕЛА = САКСОФОН: Параћинка бисер на мастер студијама престижног уметничког универзитета у Бечу

Foto: Privatna arhiva

I, od oktobra će pohađati završnu godinu master studija, a deo ovogodišnjeg raspusta provela je u Italiji, gde je sa orkestrom predstavljala svoj fakultet na Evropskom kongresu saksofonista.

Inače, sa muzikom se druži od četvrtog razreda osnovne škole. Za solo pevanje bila je premlada, za klavir ili gitaru prestara, a u osnovnoj muzičkoj školi "Milenko Živković" preostali su samo duvački instrumenti, pa je izbor pao na saksofon. Četiri godine u klasi profesora Tomice Milosavljevića proletele su začas, kao i školovanje u srednjoj muzičkoj školi "Kosta Manojlović", u Zemunu, a onda je krenula put Beča, da ostavri i taj san.

- Bez znanja nemačkog nije moguće studirati, pa sam napravila pauzu. Nisam imala rezervni plan i primljena sam "iz prve" - kaže Anđela koja, uz klasiku koju najviše izvodi pred profesorima, svira i tradicionalnu muziku iz naših krajeva, jer se lane učlanila u tek formirani Srpski akademski ansambl.

Misija

SRPSKI akademski ansambl sastavljen je od sedmoro studenata iz Srbije, sa više univerziteta u Beču.

- Cilj nam je negovanje naše muzičke tradicije i kulture, pa Austrijancima na koncertima predstavljamo srpsku muziku, a rado sviramo i za dijasporu. Sastav je prilično neobičan, čine ga dve violine, dve flaute, harmonika, klavir i saksofon, a ove godine nastupali smo i tokom Svetosavskog bala u Beču - ističe Anđela.

Takođe, član je ženskog saksofon kvarteta "Aurora" koji je, pre tri godine, u okviru jednog predmeta, osnovala sa fakultetskim koleginicama. Sada pripremaju i izvode koncerte koje je publika u Austriji oduševljeno prihvatila.

- U pitanju je internacionalni ansambl. Ostale tri devojke su iz Španije, Austrije i Hrvatske, pa u ovom kvartetu, ali i u pedagoškom radu sa mladim saksofonistima, vidim svoju budućnost - ističe Anđela koja je, paralaleno, upisala i prvu godinu studija pedagogije.

KOLEGINICE Sa devojkama iz Španije, Austrije i Hrvatske Foto Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Anđela Ljubičić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO