PRVI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U JAGODINI: nastupili folklori iz Srbije, Makedonije i Bugarske

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 08. 2024. u 15:27

MEĐUNARODNI festival folklora pod nazivom „Uvezi korak“, održan na letnoj pozornici izletišta „Potok“, okupio je preko 200 izvođača.

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА У ЈАГОДИНИ: наступили фолклори из Србије, Македоније и Бугарске

Foto:Z.Gligorijević

Prvi međunarodni festival folklora započeo je defileom ulicama Jagodine do izletišta „Potok“, a nastavljen igrom i pesmom. Na ovaj način je Društvo za kulturu „Kablovi“, organizator manfestacije, obeležilo 40 godina uspešne saradnje sa KUD-om „Goce Delčev“ iz Delčeva u Severnoj Makedoniji, kao i više od tri decenije druženja sa folklornim ansamblom „Atanas Mančev“ iz Burgasa u Bugarskoj.

-Veliko je zadovoljstvo da vidim sliku koja predstavlja mozaik različitih kultura, nošnji i igara. Sigurna sam da će festival trajati dugo. Kao takav, biće uvršten u kalendar manifestacija koje se organizuju pod pokroviteljstvom Skupštine grada - rekla je Bojana Antonijević, zamenica predsednika Skupštine grada.

Dušan Milojević, ispred KUD „Kablovi“ Jagodina izrazio je nadu da će festival svake godine biti sve masovniji, jer grad Jagodina to zaslužuje.

-Četrdeset godina dolazimo, moja generacija i naša deca. Toliko godina vaša deca dolaze u Makedoniju u Delčevo. Na ovaj način gradimo prijateljske mostove. Scena je fantastična i zaista smo uživali – rekla je dr Sonja Mavrodieva Georgievska, predstavnica KUD „Goce Delčev“ iz Severne Makedonije.

Dimitar Tonev, član KUD „Atanas Mančev“ iz Burgasa u Bugarskoj, koji nardne godine proslavlja osam decenija postojanja, rekao je da im je velika čast da gostuju ponovo u Jagodini.

Pored gostiju iz Makedonije i Bugarske, na festivalu su se predstavili i KUD-ovi iz Varvarina i Paraćina. Prvi Međunarodni festival folklora u Jagodini „Uveži korak“ organizovalo je Društvo za kulturu „Kablovi“ pod pokroviteljstvom Skupštine grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije