KINEZI UČE FUDBAL U SRBIJI: Srpski trener Ognjen Škrbić desetoricu talentovanih dečaka iz Šenžena doveo u Bečej

Zoran Rajić

19. 08. 2024. u 12:02

PRED završetak školskog raspusta, u Crvenki je održan fudbalski turnir za dečake rođene 2014, koji je imao i međunarodni karakter, jer su - uz domaćine i dve ekipe iz Sombora - učestvovala i deca iz Kine.

КИНЕЗИ УЧЕ ФУДБАЛ У СРБИЈИ: Српски тренер Огњен Шкрбић  десеторицу талентованих дечака  из Шенжена довео у Бечеј

foto Ž. Vorinski

 Njih je iz Šenžena u Srbiju doveo Crvenčanin Ognjen Škrbić, trener sa licencom UEFA, koji već bezmalo sedam godina živi u tamošnjoj provinciji Guandong, gde je osnovao i vodi fudbalsku akademiju FA95.

Inače, mali fudbaleri iz Šenžena borave u kampu koji se nalazi u Bečeju, odakle su skonuli do Crvenke, a do 17. avgusta, kad se vraćaju kući, odigraće utakmicu i protiv "petlića" FK Vojvodina.

- U Kini me stalno pitaju kako je kod nas, kakav fudbal igraju naša deca, pa sam dugo sam planirao kako da ih dovedem ovamo, da odmere snage sa vršnjacima iz druge države. I, konačno su sa mnom doputovala desetorica dečaka, sa kojima radim već gotovo četiri godine - objašnjava Ognjen, priznajući da je bilo veliki izazov zapututi se sa decom na put dug čak 10.000 kilometara.

Planovi

ZADOVOLjAN ovim "pilot projektom" gostovanja svojih kineskih đaka u Srbiji, Škrbić je najavio da će sledećeg leta dovesti i više dečaka iz Šenžena. Otkriva, međutim, da možda neće čekati toliko dugo - ukoliko uspe da realizuje ideju o zimskom kampu za male Kineze u Bečeju.

Kaže, promenili su četiri dok nisu stigli, trener je strahovao da će to biti veliki napor za njih, a posebno je strepeo da li će im se dopasti hrana u Srbiji, ali, saznajemo, sve je ispalo i bolje nego što je očekivao, jer su dečaci srećni i sve ovde je za njih novo, lepo i uzbudljivo.

U Bečeju su fudbalskim talentima iz Kine, osim terena na kojem treniraju po jedan sat ujutro i uveče, na raspolaganju su i drugi sportski sadržaji, poput stonog tenisa, košarke, plivanja u bazenima...

- Godi im promena, jer je Kina potpuno drugi svet u odnosu na Srbiju. Tamo je deci od 10 godina isplaniran svaki minut u toku dana. U školi su do 17 sati, a posle toga moraju da rade domaće zadatke najmanje dva sata, pa tako da praktično nemaju slobodnog vremena. U Srbiji su se opustili i uživaju, što sam i hteo da im priuštim - kaže naš učitelj fudbala na Dalekom istoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO