DEJAN ALEKSIĆ DOBITNIK „DRAINČEVE NAGRADE“: Priznanje za zbirku pesama „Odavde se vidi“

Z. G.

13. 08. 2024. u 15:50

PRESTIŽNO priznanje „Drainčeva nagrada“ dodeljeno je pesniku Dejanu Aleksiću za zbirku „Odavde se vidi”, koja je proglašena za najbolju u velikoj konkurenciji knjiga pristiglih iz zemlje i regiona, jednoglasnom odlukom tročlanog žirija kojim je predsedavao Goran Maksimović, saopštio je danas Kulturni centar Novog Sada (KCNS).

ДЕЈАН АЛЕКСИЋ ДОБИТНИК „ДРАИНЧЕВЕ НАГРАДЕ“: Признање за збирку песама „Одавде се види“

KCNS

Nagrađena zbirka, objavljena prošle godine u izdanju KCNS, sumira sve dominantno u srpskoj poeziji prethodnih tridesetak godina, istakao je stručni žiri.

Aleksić je prisutan u srpskoj književnosti na različite kreativne načine, kao urednik, prozni i dramski pisac, pesnik za decu, lirski pesnik.

- Njegov doprinos književnom stvaralaštvu, i kulturnom životu uopšte, traje već tri decenije. Tako su i stihovi u nagrađenoj zbirci prožeti bogatim iskustvom koje progovara kroz jezik poezije i otkriva nam neke nove vidike, kroz koje pesnik sagledava svet oko sebe, ali i onaj u sebi – navedeno je u saopštenju KCNS.

Taj već nagrađivani autor objavio je 11 pesničkih zbirki, jedan roman, knjigu drama, i više od dvadeset knjiga za decu. Dobitnik je značajnih književnih nagrada, poput nagrade za poeziju „Vasko Popa“, „ Selimović“, nagrade SANU, „Brankove nagrade“ i mnogih drugih.

Nagrada „Drainac“ postaje sve značajnija u našoj kulturnoj javnosti, o čemu svedoči činjenica da je ove godine pristigao najveći broj naslova od kako se organizuje dodela. Članovi žirija naglašavaju da su dosadašnji dobitnici iz gotovo svih krajeva Srbije ali i iz regiona. Priznanje će Aleksiću biti dodeljeno u okviru obeležavanja drugog dela 55. Drainčevih književnih susreta, od 26. do 30. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?