VELIKI PROBOJ DOMAĆIH SORTI: Osmo izdanje "Vinske promenade" okupilo u Paraćinu 33 izlagača i brojne posetioce (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 08. 2024. u 06:00

SA tri vinske manifestacije koje se održavaju svake godine, Paraćin postaje prepoznatljiva vinska destinacija, grad sa solidnim nivoom vinske kulture, što potvrđuje i 8. "Vinska promenada" održana minule subote sa 33 izlagača i oko dve stotine etiketa vina.

ВЕЛИКИ ПРОБОЈ ДОМАЋИХ СОРТИ: Осмо издање Винске променаде окупило у Параћину 33 излагача и бројне посетиоце (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Posetioci su mogli da besplatno uživaju u njima i svemu što uz vino ide, slaveći božanski nektar uz poetsko kazivanje voditeljke programa Biljane Stanisavljević.

Akcenat je i ovog puta bio na vinima iz regiona tri Morave. To je u Srbiji praktično najveći vinski region, pa su izlagači stigli iz Župe, Negotina, Kruševca, Leskovca, Bajše, manastira Koporin, Bučja, Jagodine, te iz Paraćina i okoline. Ljubitelji "božanske kapljice" su mogli da biraju autentična vina od prokupca i tamjanike ili od internacionalnih sorti poput merloa, pinoa, kabarnea, sovinjona...

Medalje za kvalitet

U PARAĆINU su u usponu i vinogradarstvo i vinarstvo, a trenutno postoje tri registrovane vinarije i više podruma u okviru poljoprivrednih gazdinstava. Na takmičenjima u Beogradu, Veroni, Briselu, iz Bugarske... paraćinske etikete su već osvajale zlatne medalje, što je za grad veličine Paraćina veliki uspeh.

Zoran Živković, predsednik Saveza vinskih redova Srbije i veliki majstor paraćinskog Vinskog reda "Steva Pisar 1805", koji je bio domaćin "Promenade", otkriva nam da u Srbiji trenutno ima oko pet stotina vinarija. Otprilike još toliko podruma je u pripremi registracije.

- To je velika konkurencija koja je izrodila kvalitet, pa Srbija danas proizvodi izuzetna vina. Ko god dođe sa strane i proba, ne ostaje ravnodušan. Naš vinski red je, inače, pre devet godina pokrenuo ocenjivanje vina od naših autohtonih i novonastalih sorti. U tom trenutku bili smo avangarda jer tada niko u Srbiji nije pridavao značaj domaćim sortama. Sa druge strane, mnogo je lakše napraviti vino od internacionalnih sorti grožđa nego od naših, za šta nemate čak ni uputstvo nego lutate... Danas proizvodnja od domaćih sorti raste, kao i od novonastalih, jer su to sorte grožđa otporne na bolesti i ne moraju toliko da se prskaju.

Foto: Z. Rašić

Atraktivnosti i ovog, osmog izdanja "Vinske promenade" doprineli su gosti - vitezovi vinskih redova iz Bajše, Vršca, Vlasotinca, Kragujevca i Bajmoka. Posebna atrakcija bile su predstavnice ženskog vinskog reda sa Balatona, iz Mađarske. One su prevalile 700 kilometara da bi došle u Paraćin. Među njima je bila i predsednica Saveza vinskih redova Mađarske, veliki majstor, doktor vinogradarstva i predavač na Univerzitetu u Helsinkiju, koja je izrazila oduševljenje vinima koje je probala u gradu na Crnici.

Druženje vinara i ljubitelja božanskog pića koje je Vinski red "Steva Pisar" organizovao u saradnji sa Turističkom organizacijom Paraćina, pa je manifestaciju otvorio prvi čovek Opštine Vladimir Milićević, potrajalo je više sati, uz obećanje da će dalje prenositi svetu kakvo vinsko blago Paraćin ima...

Berba grožđa već počela

OVA godina žuri sa vegatacijom dvadesetak dana, pa su već početkom avgusta obrane sorte grožđa za penušavce i neka bela vina, dok će se grožđe za crvena vina brati kasnije. Kvalitet zrna je dobar, ali prinos će biti manji, veli veliki majstor Zoran Živković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO