NOVA LABORATORIJA ZA RESTAURACIJU KNJIGA: Novo odeljenje užičke biblioteke

N. J.

20. 08. 2024. u 12:38

Narodna biblioteka Užice obeležila je slavu i 168 godina od osnivanja nekadašnjeg Čitališta u gradu na Đetinji i to na poseban način: ova ustanova dobila je novo odeljenje - Laboratoriju za restauraciju i konzervaciju knjiga.

НОВА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА РЕСТАУРАЦИЈУ КЊИГА: Ново одељење ужичке библиотеке

Grad Užice

- Fond starih i retkih knjiga u Narodnoj biblioteci Užice čini 49 naslova, najstarija je knjiga „Opšta istorija sveta za decu“ iz 1784. godine. Do sada je u registar starih i retkih knjiga upisano 96 naslova za Zlatiborski okrug, ali na osnovu naših saznanja broj tih naslova je mnogo veći. Ako se uzme u obzir veličina teritorije koja je u nadležnosti užičke biblioteke, nesumnjiva je opravdanost i neophodnost postojanja laboratorije za konzervaciju u našoj ustanovi – istakla je Dušica Murić, direktor užičke biblioteke. - Nadamo se će Narodna biblioteka Užice u narednim godinama dati značajan doprinos u oblasti zaštite i konzervacije kulturnog nasleđa, i opravdati ukazano poverenje.

Ona se zahvalila na podršci gradu, Ministarstvu kulture i svim ljudima koji su učestvovali u realizaciji projekta konzervatorske laboratorije, uz podsećanje da je ovo najznačajniji projekat realizovan u ovoj ustanovi, u okviru programa „Užice, prestonica kulture Srbije 2024.“

U ime Narodne biblioteke Srbije prisutne je pozdravila Dragana Milunović, zamenica direktora te ustanove.

- Za Narodnu biblioteku Srbije, koja je krovna ustanova u našoj struci i centar matičnih biblioteka, posebno je zadovoljstvo što je mogla da doprinese osnivanju nove organizacione jedinice užičke biblioteke. Stručne službe Narodne biblioteke Srbije izradile su elaborat kojim su definisani neophodni elementi za rad konzervatorske laboratorije. Učestvovali su i instruktori u radu sa zaposlenima na njihovoj dokvalifikaciji. Laboratorija za konzeravaciju papira je nezaobilazna imovina za svako društvo, koje ceni svoje kulturno nasleđe, ona igra vitalnu ulogu u očuvanju našeg papirnog blaga za buduće generacije - naglasila je Milunović.

Biblioteka u Užicu ima više od osam hiljada članova na svim odeljenjima i ograncima. Sa više od 180.000 knjiga i bogatim fondom periodične građe. Na godišnjem nivou čitaoci preuzmu više od 100.000 knjiga.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je ovim povodom naglasila da je „Era kulture“ tek počela i da će sve užičke ustanove kulture imati punu podršku grada i u narednim godinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTITELA ODBIJAJU BUBREG IZ LJUBAVI: Iz Padove stigla vest da Ivana Tonković ipak ne može da bude donor svom suprugu Mihajlu