SUŠA UZIMA DANAK: Sve veći broj havarija na vodovodnoj mreži u Kragujevcu zbog povećane potrošnje

V. Hadžić

21. 08. 2024. u 11:14

U Kragujevcu se broj havarija na vodovodnoj mreži ovog leta povećao za 35 odsto u odnosu na raniji period godine. Osnovni uzrok havarija je, kako kažu u JKP Vodovod i kanalizacija, povećana potrošnja vode, što zahteva jači i brži protok kroz vodovodne cevi, koje sve češće zbog dotrajalosti ne mogu da izdrže pritisak i pucaju. Kao posledica se često javlja i prolazna zamućenost vode.

СУША УЗИМА ДАНАК: Све већи број хаварија на водоводној мрежи у Крагујевцу због повећане потрошње

Foto : JKP VIK KG

- Kragujevac trenutno troši 700 litara vode u sekundi, odnosno oko 60 miliona litara vode dnevno, što je velika potrošnja. Havarije se dešavaju najpre na starijim instalacijama, koje su prosečne starosti 40-45 godina, a u sistemu vodosnabdevanja postoje i cevi ugrađene još 1937. godine – rekao je Nebojša Jakovljević, direktor JKP Vodovod i kanalizacija.

Grad Kragujevac vodom se snabdeva sa tri sistema, Moravskog, kroz reni bunare i akumulacija na Gružanskom i Grošničkom jezeru. Nivo vode na tim jezerima i Moravi opao je usled suše, ali restrikcija vode u Kragujevcu nema. Voda za piće je po svim parametrima hemijski i bakteriološki ispravna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan