NA HIPODROMU U POŽAREVCU, UČESNICI SE PRIPREMAJU ZA "LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE" Višebojci ciljaju i vitešku titulu

D. NOVKOVIĆ

23. 08. 2024. u 07:00

HIPODROM u Požarevcu, minulih dana, zaposeli su višebojci, koji se intenzivno pripremaju za predstojeće "Ljubičevske konjičke igre", zakazane za kraj avgusta i početak septembra.

НА ХИПОДРОМУ У ПОЖАРЕВЦУ, УЧЕСНИЦИ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ЉУБИЧЕВСКЕ КОЊИЧКЕ ИГРЕ Вишебојци циљају и витешку титулу

GU Požarevac

Pod budnim okom Radeta Milovanovića, koji se trenerskim poslom bavi duže od 30 godina, 22 konjanika iz srca Braničeva i okoline vežba za nadmetanje u pet disciplina veoma zahtevnog "Ljubičevskog višeboja" - seču sabljom, kurirsko jahanje, te gađanje kopljem, strelom i topuzom, sve iz sedla.

Posle kvalifikacija koje ih uskoro očekuju, 12 najboljih ulazi u polufinale, a samo osmorica dobiće priliku da se 1. septembra nadmeću ne samo za titulu viteza, pehar i novčanu nagradu u iznosu od 725.000 dinara, već i za pravo da se narednih 12 meseci diče viteškim plaštom i sabljom na kojoj je ugravirano; "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti"!

Trojica prvoplasiranih od lane ne moraju u kvalifikacije, već učešće u ovogodišnjoj manifestaciji započinju od polufinala. Takmičar može da osvoji najviše 15 poena, a ako bude izjednačenog rezultata, dodatno će se nadmetati u kurirskom jahanju...

"Ljubičevski višeboj" je, podsetimo, jedinstveno takmičenje u našoj zemlji i u njemu mogu da učestvuju samo članovi požarevačkog konjičkog društva "Knez Mihailo". Zbog veoma teških disciplina, neophodno je da takmičar bude i spretan, i izdržljiv - kao i njegov konj - jer, bez svega toga, kažu, bez toga nema ni dobrog plasmana, ni pobede.

Legende

U VIŠEBOJU su dosad najuspešniji bili Siniša Stokić i Marko Milenković, koji su se po šest puta ovenčali titulom ljubičevskog viteza. Na dobrom putu da dostigne njihov uspeh je policajac Dušan Janković, koji je u višeboju pobedio prošle i pretprošle godine...

Inače, "Ljubičevske konjičke igre" podrazumevaju još galopske i kasačke trke, utakmice preskakanja prepona i takmičenje u daljinskom jahanju - enduransu.

Sve počinje 30. avgusta, defileom u centru grada, a narednog dana i 1. septembra na programu su zbivanja na Hipodromu.

Višebojci se, inače, pripremaju tokom čitave godine, a intenzivni treninzi započinju mesec dana pred manifestaciju...

- Sav njihov trud, rad i talenat, zajedno sa ogromnom ljubavlju koju imaju prema konjima, biće usmeren ka želji da osvoje pobednički plašt i sablju. Ove godine, to će biti izuzetno težak zadatak, jer se prijavio rekordan broj takmičara - izjavio je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, koji je pretendente na titulu ovogodišnjeg viteza posetio tokom jednog od "radnih dana" na Hipodromu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje