NOVI SISTEMI I OPREMA ZA NAVODNJAVANJE U VOJVODINA: Subvencija iz pokrajinske kase vredna ukupno 370 miliona dinara

Z. GRUMIĆ

22. 08. 2024. u 14:12

UGOVORI o sufinansiranju nabavke sistema za navodnjavanje i druge opreme namenjene unapređenju biljne proizvodnje, vredni ukupno 370 miliona dinara, uručeni su danas u Novom Sadu nosiocima ili predstavnicima poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini koja su bila prijavljena na nedavno zaključen konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

НОВИ СИСТЕМИ И ОПРЕМА ЗА НАВОДЊАВАЊЕ У ВОЈВОДИНА: Субвенција из покрајинске касе вредна укупно 370 милиона динара

Pres služba Pokrajinske vlade

Ta nova finansijska podrška agraru raspodeljena je na 294 gazdinstva a nabavljena oprema za navodnjavanje biće postavljena na ukupno 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, istaknuto je na svečanosti priređenoj u holu Pokrajinske vlade.

- U ovoj godini sufinansirana je nabavka 98 pumpi i agregata za navodnjavanje, 34 tifona, 12 „rendžer“ i 14 solarnih sistema za navodnjavanje kao i 210 sistema „kap po kap“ - precizirao je pomoćnik resornog pokrajinskog sekretara Petar Samolovac.

Istakavši da je interesovanje poljoprivrednika za ulaganja u sisteme za navodnjavanje bilo i ove godine veliko, on je napomenuo da ulaganja iz pokrajinskog budžeta biti nastavljena kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da njihova proizvodnja bude likvidna u ovim uslovima višegodišnje suše.

- Prethodne tri agroekonomske godine bile su sušne ili ekstremno sušne, tako da je navodnjavanje neminovnost naše poljoprivredne proizvodnje u budućnosti - dodao je Samolovac.

U nabavku sistema i opreme za navodnjavanje poljoprivredna gazdinstva ulažu ukupno 276,6 miliona dinara sopstvenih sredstava, što znači da je ukupni iznos ove investicije 646,6 miliona dinara.

Među onima koji su preuzeli ugovore o subvencijama bila je i Jovana Đukić iz Gospođinaca, od ove godine diplomirani agronom.

- U našem poljoprivrednom gazdinstvu bavimo se ratarstvom i povrtarstvom a ovu značajnu podršku od Pokrajine iskoristićemo za nabavku neophodnih sistema i opreme za unapređenje navodnjavanja biljaka. I ranije smo na konkursima pokrajine dobijali podršku, koja proizvođačima veoma mnogo znači – izjavila je Jovana Đukić.

Proizvođač godži bobica iz Subotice Nikola Bašić takođe je zahvalio na podršci njegovom porodičnom gazdinstvu, koje se već 11 godina bavi proizvodnjom tog bobičastog voća.

- Znači nam mnogo ova pomoć, jer je navodnjavanje neophodno kako boismo ostvarili planirane prinose – rekao je Bašić napominjući da je suša ovog leta umanjila rod.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio je u poslednje četiri godine ukupno 1,5 milijardi dinara za ulaganja u navodnjavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: VSU priprema ofanzivu Zaporožje 2.0; Ruske snage buše odbranu kod Pokrovska; VSU ima inicijativu kod Kurska (VIDEO/FOTO)