NOVA LABORATORIJA U PARAĆINSKOM MUZEJU: Proučava paleoekonomiju praistorijskih zajednica

Зорана Рашић
Zorana Rašić

23. 08. 2024. u 17:55

U ZAVIČAJNOM muzeju u Paraćinu nedavno je osnovana Laboratorija za paleoekonomiju praistorijskih zajednica, po čemu je ova ustanova postala jedinstvena na širem područiju Balkana.

НОВА ЛАБОРАТОРИЈА У ПАРАЋИНСКОМ МУЗЕЈУ: Проучава палеоекономију праисторијских заједница

Foto: Z. Rašić

Laboratorijom rukovodi muzejski savetnik dr Vesna Vučković, koja sprovodi ovaj vid istraživanja nakon uspešno završenih doktorskih studija u Španiji i postdoktorskih istraživanja u Izraelu. Radi se o primeni multidisciplinarne metode u analizi kamenog oruđa. Ove metode su, objašnjava Vučkovićeva, dale mogućnost definisanja paleokonomije, društveno-ekonomskih odnosa, organizacije, uređenja i karaktera neolitskih zajednica na području ne samo paraćinske opštine i srednjeg Pomoravlja, već na teritoriji centralnog Balkana i okolnih teritorija – delova Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

 Sa rezultatima istraživanja neolitskih zajednica sa lokaliteta "Motel Slatina" kod Paraćina i lokaliteta "Turska česma, Slatina" kod Drenovca, Paraćinci su se upoznali još proletos, na prezentaciji i predavanju koje je dr Vučković održala u gradskoj biblioteci.

Foto: Privatna arhiva

Dr Vesna Vučković

 Zavičajni muzej je u sklopu ovog obimnog istraživačkog rada uspostavio saradnju sa više srodnih ustanova, među kojima je Arheološki muzej u Skoplju, pa je Vučkovićeva nedavno  boravila na čuvenom neolitskom lokalitetu Tumba Madžari u Severnoj Makedoniji, gde je obrađivala kamene nalaze sa koleginicom, arheologom Elenom Kanzurovom, koja rukovodi tim istraživanjima.

Dosadašnji rezultati su već bili predstavljeni na više međunarodnih simpozijuma i u naučnoj literaturi, a ove godine je nastavljena saradnja i ispitivanje kamenih artefaka sa ovog lokaliteta kako bi se produbila znanja o ekonomiji i društveno-ekonomskim odnosima ove neolitske zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje