BICIKLOM DO MANASTIRA RAČA: Treća "Ćirilična biciklijada"

N. J.

26. 08. 2024. u 14:47

Treća po redu „Ćirilična biciklijada“ odžaće se 1. septembra u Bajinoj Bašti. Okupljanje učesnika je u 9 sati u Parku ćirilice u centru Bajine Bašte, a voziće se do manastira Rača i nazad, ukupno 13 kilometara.

БИЦИКЛОМ ДО МАНАСТИРА РАЧА: Трећа Ћирилична бициклијада

TO Tara Drina

Na izletištu „Ćirilica“ koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen je duži odmor uz osveženje. Na ovom mestu će stručna lica iz Nacionalnog parka Tara upoznati prisutne sa značajem očuvanja životne sredine, sa posebnim akcentom na edukaciju najmlađih. U povratku je organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole i značajem račanskih kaluđera prepisivača za čuvanje srpskog jezika i ćirilice.

- Pred sam početak nove školske godine učesnike biciklijade, od koji obično najviše bude đaka, u manastiru čiji kaluđeri su u prošlosti stvorili osnovu srpske azbuke i književnosti pozdraviće predstavnici ove drevne svetinje – ističu organizatori.

Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte, koja danas ponosno nosi naziv prestonice ćirilice, postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti.

Organizator biciklijade je Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara, Kancelarije za mlade Bajina Bašta i republičke Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)