NASTAVLJENA REVITALIZACIJA ČUVENE MATARUŠKE BANJE, NEDALEKO OD KRALJEVA Žele staru slavu

G. ĆIROVIĆ

01. 09. 2024. u 15:55

REKONSTRUKCIJOM vodovodne mreže, obnovom igrališta za decu, zamenom kompletnog parkovskog imobilijara i infrastrukturnim uređenjem, nastavljena je revitalizacija Mataruške Banje.

НАСТАВЉЕНА РЕВИТАЛИЗАЦИЈА ЧУВЕНЕ МАТАРУШКЕ БАЊЕ, НЕДАЛЕКО ОД КРАЉЕВА   Желе стару славу

G.Šljivić

Uređenje ove nekada popularne i poznate destinacije nadomak Kraljeva - na obali Ibra, podno planine Stolovi - čuvene po lekovitoj, toploj i sumpornoj vodi zajedničkim snagama realizuju lokalna samouprava grada na Ibru i Evropska unija. Dosada je uloženo ukupno 428.000 evra, od kojih je EU donirala 360.000, a ostatak je stigao iz kraljevačke kase.

- Banja je dugo propadala i tavorila, pa su za potpunu revitalizaciju veoma važna sva ulaganja. Obnova infrastrukture i drugih, pratećih sadržaja, uz investicije novog vlasnika, doprineće poboljšanju ponude, povratku banje na turističku mapu, kao i otvaranju novih radnih mesta - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Uslovi

- OBNOVOM vodovodne mreže obezbeđeno je sigurno vodosnabdevanje hotela, kao i vrtića, te Sportskog, Rehabilitacionog i Gerontološkog centra - naglašava gradonačelnik Kraljeva. - Ovaj projekat je značajan svima, od najmlađih sugrađana, do onih najstarijih, a ne smemo zaboraviti ni zdrave ljude koji se bave sportom. Neki od njih, nažalost, zbog različitih povreda u Banji vreme provode na rehabilitaciji.

Podsetimo, svojevremeno je Mataruška Banja u čitavom regionu bila poznata po lekovitoj vodi za lečenje steriliteta i reumatskih oboljenja, dok je obližnja, Bogutovačka, nadaleko bila čuvena kao "banja za živce". Objedinjene 1983. u "Prirodno lečilište", a potom i u istoimeno privredno društvo, sve do devedesetih godina prošlog veka, ove banje bile su veoma posećene - sa epitetima modernih, čak i mondenskih turističkih mesta. Godine tranzicije, međutim, odvele su ih u stečaj, a - posle brojnih neuspešnih pokušaja privatizacije - 2021, "Prirodno lečilište" konačno je dobilo novog vlasnika...

Posle obnove ugostiteljskih objekata i gosti se, saznajemo, polako vraćaju, pa se i ovdašnji turistički poslenici, a još više meštani, nadaju da će Mataruška Banja u skorijoj budućnosti opet biti destinacija na kojoj će se tokom čitave godine, a ne samo leti, tražiti slobodno mesto.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NE VERUJE ŠTA GA JE SNAŠLO Završni masters visi o koncu?!