SMEDEREVSKO VINOGORJE U SUSRET JESENI: Najstarija srpska manifestacija u čast vina i grožđa biće održana od 5. do 8. septembra

J. I.

04. 09. 2024. u 06:54

"SMEDEREVSKA jesen", tradicionalna svetkovina u slavu vina i grožđa, koja se ove godine održava po 137. put, trajaće od 5. do 8. septembra. Gradonačelnica Smedereva, Jasmina Vojinović, predstavila je program ovogodišnje svetkovine i najavila bogat zabavno-umetnički kolaž.

СМЕДЕРЕВСКО ВИНОГОРЈЕ У СУСРЕТ ЈЕСЕНИ: Најстарија српска манифестација у част вина и грожђа биће одржана од 5. до 8. септембра

Foto N. Živanović

- "Smederevo vazda otvoreno" - slogan je najstarije manifestacije u Srbiji u čast vina i grožđa, "Smederevske jeseni". Jedini smo grad u Evropi koji ima istoimenu sortu grožđa "smederevku". Još davne 1888. godine priređena je prva izložba grožđa koju su posetili vinari iz čitave Evrope, a 1905. osnovana je prva smederevska vinogradarska zadruga. Grad se trudi i uspeva da Smederevu vrati epitet čuvenog vinogorja i reputaciju vrhunskih proizvođača vina - rekla je gradonačelnica Vojinović.

"Despotov grad"

U MALOM gradu Smederesvke tvrđave, 7. i 8. septembra biće organizovan program pod nazivom "Despotov grad-srednjevekovna srpska prestonica" tokom kojeg će gosti moći da vide pozorišne predstave, pijacu zanata, viteške turnire.

Jedan od najznačajnih segmenata manifestacije koji će najaviti početak fešte je "Defile Smederevske jeseni" koji će se kretati gradskim ulicama do glavnog trga 6. septembra od 18 časova.

Svečano otavarnje je u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave uz koncert orkestra i hora "Virtuozi" pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića.

Iste večeri, na gradskom trgu, koncert će održati Vlado Georgiev. Koncerte će u tri dana svetkovine održati i Dženan Lončarević, grupa Kerber, Nemanja Nikolić, a u samoj završnici nastupiće Zorica Brunclik.

Plodovi jeseni za posetioce

TOKOM dana na gradskom trgu biće upričeni i programi za decu, nastupi folkloraša, izložbena prodaja plodova jeseni. Takođe, kao i svake godine, biće organizovana privredna izložba u Centru za kultru.

- U Smederevskoj trđavi u petak, 6. septembra biće otvorena poljoprivredna izložba "Seoska dvorišta". Ove godine učestvuje 14 seoskih mesnih zajednica sa svojim udruženjima, od kojih su najaktivnija udruženja žena - navela je gradonačelnica Jasmina Vojinović koja je pozvala goste iz čitave Srbije da i ovog prvog vikenda u septembru dođu u Smederevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period