POŽAR NA VIDLIČU SE NE SMIRUJE, DRAMATIČNE SCENE: Vatrena stihija preti kućama, dva grada proglasila vanrednu situaciju (FOTO)

Novosti online

27. 08. 2024. u 12:24

I TOKOM noći se vodila borba sa vatrenom stihijom na planini Vidlič. Pirot i Dimitrovgrad proglasili su vanrednu situaciju na delu svojih teritorija. Najteže je u okolini sela Krupac iznad kojeg gori šuma, a građani su napravili barijere kako se vatra ne bi približila kućama. Borba sa požarima tokom noći i u selima Smilovci i Basara.

ПОЖАР НА ВИДЛИЧУ СЕ НЕ СМИРУЈЕ, ДРАМАТИЧНЕ СЦЕНЕ: Ватрена стихија прети кућама, два града прогласила ванредну ситуацију (ФОТО)

Foto: Novosti

Teška noć na Vidliču, ali i u njegovom podnožju. Meštani sela Krupac kod Pirota su uputili dramatičan apel svima koji mogu da dođu i pomognu da se spreči širenje vatre prema selu.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je za RTS da je, onog trenutka kada se pokazalo da situacija na terenu izmiče kontroli, proglašena vanredna situacija kako bi se pomoglo vatrogascima i radnicima "Srbijašuma", pošto je nastala opasnost za pirotska sela Basara, Slavinja i Krupac.

- Angažovali smo svu raspoloživu mehanizaciju i građevinsku operativu da napravimo velike zaštitne protivpožarne pojase iznad tih sela i na svu sreću oni su urodili plodom. Nijedno selo, nijedan ljudski život, nijedna kuća nisu ugroženi. Nadam se i siguran sam da će tako ostati i do kraja, kada budemo ugasili požar - naveo je Vasić.

Foto: Novosti

Istakao je da očekuju da vatra tokom dana dođe do tih protivpožarnih pojaseva, a da će tokom dana obići sela Basara i Krupac.

Reporter RTS-a javlja da je rano jutros gorela šuma iznad Krupca i da se više vatrogasnih vozila uputilo prema šumi.

Teško je i u selu Smilovci kod Dimitrovgrada gde je vatra stigla na nekoliko stotina metara od manastira Sv. Kirika i Julite, pa je odbrana manastira trenutno prioritet.

Borba sa vatrom tokom noći vodila se i u selu Basara kod Pirota u čijoj okolini gori borova šuma.

Foto: Novosti

Iz MUP-a je saopšteno da je tokom jučerašnjeg dana zabeleženo 179 požara na otvorenom prostoru, a da su trenutno najveći aktivni požari na teritoriji Pirota, Kučeva, Žagubice, Crnog vrha i Tare.

U poslednjih sedam dana pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su na 893 požara na otvorenom prostoru, a za isti period prošle godine imali su 393 reagovanja na otvorenom prostoru.

Foto: Novosti

Sektor za vanredne situacije MUP-a još jednom apeluje na građane da budu pažljivi i da u toplim danima koji već dugo traju u našoj zemlji svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera i da se pridržavaju Zakona o zaštiti od požara kako bi se posledice i šteta smanjile na minimum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla