KASA U SKLADU SA STVARNOŠĆU: Poslanici Skupštine AP Vojvodine usvojili prvi rebalans u ovoj godini

J. S.

29. 08. 2024. u 21:08

REBALANSOM budžeta koji je na današnjoj sednici izglasala vladajuća većina Skupštine AP Vojvodine iz redova koalicije okupljene oko SNS, pokrajinska kasa lakša je za 2,34 milijarde dinara (oko tri odsto) u odnosu na budžet usvojen krajem prošle godine. Posle ovog rebalansa budžet iznosi 105,7 milijardi dinara.

КАСА У СКЛАДУ СА СТВАРНОШЋУ: Посланици Скупштине АП Војводине усвојили први ребаланс у овој години

Foto privatna arhiva

Reč je zapravo o usaglašavanju prenetih sredstava, u odnosu na budžet usvojen krajem prošle godine. Kako je kazala predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, neka od finansijskih plaćanja predviđenih za ovu godinu izvršena su u prethodnoj što je osnovni razlog za rebalans.

Pre donošenja predloga prvog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2024, urađena je analiza realizacije budžeta u prvoj polovini godine.

Potom je obavljena preraspodela i obezbeđena su sredstva za finansiranje projekata u oblastima: vodoprivrede i zaštite životne sredine (700 miliona dinara), saobraćajne infrastrukture (650 miliona dinara), upravljanja vodama (954,7 miliona dinara), zdravstva (420 miliona dinara), obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti (282 miliona dinara).

Za podršku lokalnim samoupravama za izradu projektno-tehničke dokumentacije izdojeno je (167 miliona dinara), za programe u oblasti sporta, omladinske politike i sportske infrastrukture (155 miliona dinara), a za realizaciju sanacionog plana JP "Vojvodinašume" - sanacije vetrolomova (126,2 miliona dinara).

Za Kamenicu još 300 miliona

REBALANSOM su obezbeđena i dodatna ulaganja u zdravstvo (420 miliona ) a za završetak projekta Kamenica 3 sa PET centrom.Za završtak ovog projekta nedostaje još 400 miliona dinara koje su obezbeđene jučerašnjim rebalansom.

 

Dodatna sredstva od 99,7 miliona dinara, opredeljena su za kapitalna ulaganja za tri vaspitnoobrazovne ustanove.

Takođe, za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku obrtnih sredstava, obezbeđeno je 50 miliona, a za program promocije turizma 10 miliona dinara.

Predstavnici opozicije nisu podržali budžet smatrajući da za pojedine oblasti nije opredeljeno dovoljno sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa