OD ŠUME - ZGARIŠTE: Vatrogasci još gase požar poviše Ušća u Ibarskoj klisuri

G. ĆIROVIĆ

30. 08. 2024. u 13:47

POSLE početnog žestokog okršaja sa požarom, snažnim vetrom i veoma nepristupačnim terenom u ataru sela Žarče - na istoimenoj planini poviše rudarske varošice Ušće u Ibarskoj klisuri, 60 kilometara od Kraljeva - vatrogasne ekipe i dalje pokušavaju da obuzdaju vatrenu stihiju koja je u zgarište pretvorila nekoliko desetina hektara borove šume i niskog rastinja.

ОД ШУМЕ - ЗГАРИШТЕ: Ватрогасци још гасе пожар повише Ушћа у Ибарској клисури

G.Šljivić

S obzirom na to da zbog planinskog terena vatrogasci ne mogu da priđu delovima požarišta, u akciju gašenja uključio se i helikopter, pa se očekuje da će požar, u najskorije vreme, biti najpre stavljen pod kontrolu, a potom i potpuno likvidiran.

- Zbog efikasnijeg dejstvovanja helikoptera u što kraćim vremenskim intervalima, u blizini je montiran i privremeni vodozahvat. Situacija je malo bolja nego prvog dana, ali još prilično teška. Vetar i dalje onemogućava sprečavanje širenja vatre, koja se brzo i lako prenosi sa krošnje na krošnju - "raportira" Petar Luković, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Kraljeva.

O uzroku požara koji je pričinio veliku materijalnu štetu, ali nije ugrozio par domaćinstava u zaseoku Seoce, na obronku Žaračke planine, zasad se samo nagađa, ali ima pretpostavki da je stihiju izazvao - udar groma.

Inače, osim iznad varošice Ušće, vatrogasci su se tokom minula dva dana borili i sa plamenom na još dve lokacije u kraljevačkom kraju - na planini Troglav, poviše Bogutovca, i u ataru Polumira, u klisuri Ibra. Požari su uspešno ugašeni, a izgorelo je nekoliko hektara uglavnom niskog rastinja.

priv.arhiva

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

Od šume - zgarište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?