U PORTI MANASTIRA SVETOG NIKOLE: Održana 29. Književna kolonija Svojnovo

Z. R.

01. 09. 2024. u 16:15

U ORGANIZACIJI Udruženja za kulturu i umetnost "Logos" iz Svojnova i uz podršku paraćinskog KK "Mirko Banjević" , u porti Manastira Svetog Nikole kod tog sela održana je 29. Književna kolonija Svojnovo.

У ПОРТИ МАНАСТИРА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Одржана 29. Књижевна колонија Својново

Foto: T. Lazić

Književnici iz Paraćina sa gostima iz  Prnjavora (Republika Srpska), Trstenika, Požarevca, Kragujevca, Oparića, Aranđelovca i Skorice okupili su se u okviru projekta „Juhorsko oko“, a tokom celodnevnog događaja prof. dr Predrag Jašović predstavio je 17. broj nove serije Sabornika - časopisa za književnost, umetnost i kulturu.

Između ostalog, na Koloniji je pesnik iz Prnjavora Ratko Popović promovisao svoj književni klub, dok je Nataša Lazić, predsednica kluba "Stefan Prvovenčani" iz Oparića, govorila o znamenitim ličnostima  koje su, kroz istoriju, obitavale u tom kraju i Kaleniću, poput Nikolaja Velimirovića, Karađorđa i poznatog slikara Janka Brašića.

Svi gosti su, predstavljajući svoje stvaralaštvo, kazivali stihove, a na kraju je Zoran Pavlović, predsednik KK ,,Mirko Banjević“, govorio o predstojećem velikom projektu kluba "Petruški književni sabor".

Nakon formalnog završetka 29. izdanja Kolonije "Svojnovo", književnici su druženje nastavili u porti Crkve Svete Petke u susednom Potočcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KADA NAS KONAČNO ČEKA ZAHLAĐENJE: Meteorolog Ristić za Novosti dao prognozu, ovakav septembar se ne pamti