“KAZAN KULT” U KLADOVU: Decenija posvećena očuvanju nematerijalnog nasleđa (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

02. 09. 2024. u 18:37

MEĐUNARODNA konferencija “Kazan Kult” u Kladovu ove godine bila je posvećena značaju međuinstitucionalne i međusektorske saradnje u očuvanju i prezentaciji nematerijalnog kulturnog nasleđa, okupivši stručnjake iz Rumunije, Bugarske i Srbije.

“КАЗАН КУЛТ” У КЛАДОВУ: Деценија посвећена очувању нематеријалног наслеђа (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Tokom deset edicija, “Kazan Kult” je otvarao važne teme iz oblasti nematerijalne baštine, ističući značaj dunavskih tvrđava kao mesta susreta istorije i savremenosti, umetnosti i nasleđa.

-Ideja je krenula od Dunava, od ove moćne reke koja nas povezuje i inspiriše. Povezuje centar i periferiju, Beograd i Kladovo - kaže reditelj Nebojša Bradić, predsednik “DunavFesta”, koji je, zajedno sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ u Kladovu i Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, osnivač “Kazan kulta”.

Decenijsko okupljanje stručnjaka iz oblasti kulture u Kladovu rezultiralo je institucionalnim povezivanjem kapaciteta kulturnih ustanova na svim nivoima, što je i cilj ove konferencije – umrežavanje institucija kulture i rad na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

-Kada se okupimo svi zajedno na istom zadatku, to je benefit, rezultat. Granica u zajedničkim akcijama, idejama i stvaralaštvu ne postoji - kaže Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu.

Ovogodišnji “Kazan Kult” održan je u rekonstruisanom Fetislamu, tvrđavi koju je 1524. godine sagradio Bali-beg po nalogu Sulejmana Veličanstvenog.

-Međusektorska saradnja na očuvanju kulturnog nasleđa mnogo znači. U bibliotečkoj delatnosti, od 1960. godine zakonom je uređen način funkcionisanja koji povezuje Narodnu biblioteku Srbije sa mrežom biblioteka. To je saradnja koja obuhvata stručnu pomoć i profesionalno prijateljski odnos između institucija -  kaže dr Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije.

“Kazan Kult” je ove godine otvorio 15 novih tema, zahvaljujući stručnjacima iz Srbije, Rumunije i Bugarske.

-Biblioteke ne samo da čuvaju materijalno kulturno nasleđe nego ga i prikupljaju, prezentuju, objavljuju kroz radove i publikacije, čime doprinose njegovom očuvanju -  ističe Desislava Ivanova, direktor Regionalne biblioteke „Mihalaki Georgiev“ u Vidinu.

U umetničkom delu programa promovisana je knjiga Julije Ščerbinjine „Vreme biblioskopa”, a publika je uživala u monodrami „Nenapisana pisma” u izvođenju Vanje Milačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEPRAVEDNO! Vladimir Putin ne može da veruje da se ovo događa