ODRŽANA ĆIRILIČNA BICIKLIJADA: Uživanje i posvećenost kulturi

N. J.

03. 09. 2024. u 18:06

U Bajinoj Bašti je održana „Ćirilična biciklijada“, manifestacija koja je rekreativni događaj, ali i simbol kulturne povezanosti i zajedničke posvećenosti Bajinobaštana očuvanju kulturnog identiteta.

ОДРЖАНА ЋИРИЛИЧНА БИЦИКЛИЈАДА: Уживање и посвећеност култури

Drina info

Na biciklijadi je učestvovalo oko 300 vozača, mahom porodično, oni su prešli stazu dugu 13 km, od centra grada, od Parka ćirilice do srednjovekovnog manastira Rača i Muzeja ćirilice.

- Cilj „Ćirilične biciklijade“ je da ukaže na vrednosti nasleđa manastira Rača i Račanske književne i prepisivačke škole, da na početku nove školske godine podseti na značaj stalnog korišćenja nacionalnog pisma i da promoviše zdrav način života i radost uživanja dece i roditelja u prirodi, kao i važnost čuvanja zaštićenih prirodnih područja – saopštili su organizatori manifestacije.

Na startu vožnje, podeljeno je 50 kaciga, deci učesnicima biciklijade, uzrasta do 4. razreda osnovne škole. Onlajn izvlačenjem odabrano je još 10 dobitnika ovih nagrada. Kacige su dar republičke Agencije za bezbednost saobraćaja. Najmlađim učesnicima su ih u Parku ćirilice uručili zamenik predsednika opštine Bajina Bašta Milenko Ordagić i zamenik direktora TO „Tara-Drina“ Siniša Spasojević.

Organizatori biciklijade su Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara, Kancelarije za mlade Bajina Bašta i republičke Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost