PODRŠKA KRAGUJEVAČKIM ĐACIMA ROMSKE NACIONALNOSTI: Stotinu dece dobilo besplatan školski pribor i opremu

V. Hadžić

03. 09. 2024. u 16:42

Stotinu kragujevačke dece romske nacionalnosti dobilo je školski pribor – rančeve, sveske, pernice, blokove i drugu opremu. Grad Kragujevac je ovu, na početku školske godine dobrodošlu pomoć đacima i njihovim porodicama, realizovao u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine Republike Srbije

ПОДРШКА КРАГУЈЕВАЧКИМ ЂАЦИМА РОМСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ: Стотину деце добило бесплатан школски прибор и опрему

Foto : GK

- Podržavamo  prvi korak u obrazovanju najmlađih sugrađana romske nacionalnosti i na taj način što svake godine izdvajamo  sredstva iz gradskog budžeta za kupovinu školske opreme. Ove godine za to smo opredelili 500.000 dinara i kupili 100 kompleta, 50 za predškolce i 50 za učenike prvog razreda -rekla je Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu

Dodeli školske opreme romskim đacim prisustvovala je i Biljana Rakić, pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju. 

- Naš cilj je ekonomsko osnaživanje porodice i poboljšanje demografske slike u Srbiji - rekla je Rakić i podsetila da je jedna od tih mera i izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama, kojom će biti uvećan roditeljski dodatak. 

Za prvo dete on će biti jednokratno isplaćivan u iznosu od 500.000 dinara, za drugo 600.000 dinara na 24 jednake mesečne rate, plus 135.000 dinara jednokratne pomoći. Za treće dete dobijaće se pomoć u iznosu od 2.280.000 dinara na 120 jednakih mesečnih rata,a za  četvrto 3.180.000 dinara na 120 rata.

U saradnji sa Ministarstvom privrede, a za ekonomsko osnaživanje žena, registrovane preduzetnice moći će da ostvare pomoć u iznosu do 500.000 dinara - najavila je Rakić.

Foto : GK

 

Šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju u Ministarstvu prosvete dr. Snežana Vuković poručila je iz Kragujevca da nijedno društvo ne može da se razvija bez obrazovanja, a učenici romske nacionalnosti pripadaju osetljivim grupama i kao takvi zahtevaju našu dodatnu pažnju. Uz podršku Ministarstva upisano je 23.000 učenika romske nacionalnosti, imamo 279 pedagoških asistenata u celoj Srbiji i preko 8.500 učenika srednjoškolaca koji primaju stipendije. Važno je da romske zajednice napreduju i da u jednom trenutku prestanu da pripadaju osetljivim grupama.

- Obrazovanje je oblast gde je uočen najveći napredak i iz godine u godinu povećava se broj Roma koji završavaju srednje škole i fakultete. Važno je i to što im je olakšan pristup domovima za srednjoškolce i studente - rekao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLADNI I ŽEDNI PREVOZILI PET TONA KOKAINA: Detalji optužnice u Beogradu protiv 20 pripadnika Balkanskog kartela