PONOVO RADI NAJSTARIJA FONTANA U SMEDEREVU: Završena rekonstrukcija fontane „Kupanje“

J. I.

04. 09. 2024. u 14:34

Završena je dvomesečna rekonstrukcija „Fontane kupanja“ u Smederevu, najstarije gradske fontane koja godinama nije bila u funkciji.

ПОНОВО РАДИ НАЈСТАРИЈА ФОНТАНА У СМЕДЕРЕВУ: Завршена реконструкција фонтане „Купање“

Foto: N. Živanović

Radove je izvelo gradsko JKP „ Zelenilo i groblja“, a posao je koštao oko pet miliona dinara.

-Jedan od zadataka je obnoviti sve fontane i česme u gradu. To su mesta okupljanja gde su se ljudi generacijama družili, rasli, gde su padali prvi poljupci, i naša je obaveza da je sačuvamo. Posle rekonstrukcije fontane Parnjača, pustili smo danas u rad i čuvenu „Kupačicu“, najstariju fontanu koja krasi centar našeg grada, izjavila je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Ona je najavila i rekonstrukciju fontane u naselju Carina, koja, od kada je napravljena, nije nikada proradila.

Fontana „Kupanje“ nalazi se u srcu grada, nadomak trga. Dobila je ime po skulpturi žene, rad srpskog vajara Aleksandra Zarina, koji je deo života proveo u Smederevu. Postavljena je 1958. godine, i sada je očišćena i uređena.

Odmah pored fontane je čuvena gradska kafana, nekadašnji hotel Grand izgrađen 1927. godine u okviru zgrade Opštinskog doma. Kafana, koja je u vlasništvu grada, godinama ne radi. Sada je renovirana i spremna da ponovo otvori svoja vrata.

- Kafana Grand ponovo će vrlo brzo biti otvorena i vraćena Smederevcima, jer to je želja mnogih, a brigu o njoj vodiće gradsko javno preduzeće, najvila je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost