NAPUNJENA POJILA: Obezbeđena voda za poludivlje konje na Stolovima

G. ĆIROVIĆ

05. 09. 2024. u 13:55

Nakon što su planinari preko Društvenih mreža upozorili da su zbog praznih pojila usled suše poludivlji konji na Stolovima poviše Kraljeva danima bez vode, a meštani Konareva i zvanično zatražili pomoć lokalne samouprave, JKP „Čistoća“ je za početak obezbedila 12.000 litara vode i dopremila na ovu planinu.

НАПУЊЕНА ПОЈИЛА: Обезбеђена вода за полудивље коње на Столовима

G.Šljivić

Na taj način su pojila napunjena, a konji bar za neko vreme namireni. To svakako nije i dugoročno rešenje, jer većina konja ima svoje vlasnike koji bi trebalo da se staraju o njima.

- Da se nije pojavio snimak konja kako žedni obilaze oko suvog korita za vodu koji je uzbunio javnost, bojim se da bismo sada pričali o neželjenim posledicama. Mora se voditi briga o ovim životinjama, a ne samo da se slikaju za turističke prospekte – upozorio je jedan Kraljevčanin na društvenoj mreži.

G.Šljivić

 

Još pre gotovo pola veka, podsećamo, svoje pitome konje su na Stolove dovodili meštani sela u podnožju planine kako im, bar tokom leta, ne bi bili na teretu. Konji su, vremenom, ostavljani sve duže, čak i da prezime, a potom je krdo počelo da se osamostaljuje i umnožava, poprimajujući osobine divljih konja potpuno nezavisnih od ljudi.

Danas svoje konje vlasnici teško mogu da vrate s planine, a ako im to nekako i pođe za rukom, oni za par dana opet pobegnu. To, međutim, vlasnike ne oslobađa obaveze da se brinu o njima, naročito prilikom ekstremnih vremenskih prilika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio