FESTIVAL HRIŠĆANSKE KULTURE: Spoj duhovnosti i kulture u Zaječaru

S. M. JOVANOVIĆ

12. 09. 2024. u 13:21

Deveti Festival hrišćanske kulture, u okviru kojeg će biti održan i Festival duhovno-dokumentarnog filma, počinje danas, 12. septembra, a završava na Malu Gospojinu, 21. septembra.

ФЕСТИВАЛ ХРИШЋАНСКЕ КУЛТУРЕ: Спој духовности и културе у Зајечару

Foto: Radio Magnum

Festival hrišćanske kulture u svom devetom izdanju, u okviru kojeg se održava i Festival duhovno-dokumentarnog filma biće otvoren u porti Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, večeras u  19 sati.

Sat vremena kasnije, u porti crkve, od 20 sati publika će moći da pogleda monodramu Petra Božovića o Svetom vladiki Nikolaju. U petak i subotu posetioci će moći da pogledaju zvaničnu takmičarsku selekciju Festivala duhovno-dokumentarnog filma a najbolji će biti proglašeni u subotu u 18 časova u porti zaječarskog Sabornog hrama.

-Eparhija timočka devetu godinu zaredom organizuje Festival hrišćanske kulture, uz podršku Grada Zaječara, Ministarstva kulture i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama. Prvi Festival je održan 2016. Kulturni sadržaj festivala čine bogosluženja, predavanja, promocije knjiga i izložbe, nastupi horova i folklornih grupa, projekcije dokumentarnih i igranih filmova sa hrišćanskom tematikom. Da bi sve ovo ostvarili imali smo nesebičnu pomoć svih gradskih kulturnih, obrazovnih i naučnih institucija koji su omogućili da iskoristimo njihove potencijale i stavimo ih službu festivala a na korist naših sugrađana i gostiju iz okoline. Blagodareći Festivalu naš Grad su posetili gosti iz svih sfera društva i kulture kako iz Srbije tako i iz inostranstva – kaže za „Novosti“ Uroš S. Pamučar, đakon pri Sabornom hramu Roždestva Presvete Bogorodice

Tokom  trajanja festivala, Zaječarci i njihovi gosti moći će da pogledaju nekoliko interesantnih filmova kao što su „Enio“ dokumentarno ostvarenje o kompozitoru Eniju Morikoneu 13. septembra i igrani film „Lazarev put“ Ivana Jovića dan kasnije.

Na festivalu će biti promovisana knjiga i dnevnik prof. Rastka Ćirića sa prošlogodišnjeg festivala (14. septembar), kao i publikacija „Duhovna medicina“ dr Petra Dinića uz prateće predavanje (15. septembar).

Predavanje na temu „Savremena čitanja apokalipse“ drugog dana festivala prirediće Aleksandar Gajšek, Danijela Marković i Davor Džalto, Škola kaligrafije „Dijak“ prof. Dušana Mišića prirediće 18. septembra program „Miroslavljevo jevanđelje i lepota pristupa pisanoj reči kod Srba“, dok će 20. septembra o Stevanu Mokranjcu i njegovom delu u sudbini naroda srpskog govoriti Svetislav Božić, akademik, kompozitor i univerzitetski profesor. Izložba radova „Portreti mitropolita crnogorsko-primorskih“ Vesne Sušić biće otvorena 19. septembra.

Foto: Eparhija timočka

Koncerti, predavanja, promocije i izložbe na Festivalu u Zaječaru

U muzičkom delu programa festivala 14. septembra džez koncertom će se predstaviti „Big Bend RTS“ sa Aleksandrom Bijelićem, a ljubitelji horske muzike biće u prilici da uživaju 15. septembra u tradicionalnom programu posvećenom deci u nastupima dečjih crkvenih horova iz Zaječara i Negotina i Hora „Sokolići“ iz Sokobanje.

Na Festivalu će biti priređene i dve horske večeri, 16. i 17. septembra u okviru kojih u ponedeljak nastupaju Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječara, Crkveni hor „Branko“ iz Leskovca i Negotinsko pevačko društvo, a u utorak Hor i Omladinski hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice iz Zaječara, Kamerni ženski crkveni hor „Voda živa“ niškog hrama Svetih careva Konstantina i Jelene i Hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Knjaževca.

Osim u porti i u Sabornoj crkvi, programi će biti priređivani i u Gostoprimnici, na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romulijana, u Narodnom muzeju, a u predvečerje velikog praznika, Male Gospojine, gradske i slave hrama, u petak, 20. septembra, praznično večernje počeće u 17 sati nakon čega je predviđena gradska litija.

Na Malu Gospojinu u hramu će biti služena sveta arhijerejska liturgija, a u završnici festivala nastupiće Bend Marije Miletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?