SUVA DRVA, SMEDERAVAC I CRVENA PAPRIKA: Ovo je tajna kvalitetnog ajvara
Formula tradicionalnog, tipično srpskog ajvara, koja, kako kažene koje ga pripremaju, uvek dobija i nikad ne omane

foto: B.Grujić
- Tajna kvalitetnog ajvara, naravno osim crvenih paprika sa srcem, koje imaju dosta “mesa” kako se to u Banatu kod nas kaže, je u strpljenju i tihoj vatri - poručuje gospođa Nada iz zrenjaninskog Udruženja penzionera, koja je hrabro “stala na teglu” sa znatno mlađim domaćicama, koje su takođe, u okviru takmičenja na nivou Srbije, spremale ajvar i takmičile se za primat prve varjače banatske ravnice.
Crveno asocira na ljubav, plam i strast, a crvena je i paprika, koja je blagodet, izvor zdravlja, istančanog ukusa i tipično srpskog brenda, njegovog veličanstva, ajvara.
- Ima raznih recepata, neko u njega dodaje patlidžan, tikvice i šargarepu, neko ga opet začini belim lukom, celerom i peršunom, ali tipičan srpski ajvar čjne tri osnovne komponente uz mrvice strpljenja i ljubavi - dodaje dama iz tima Moderne ajvaruše, ne skrivajući ambicuju da njen ajvar bude najukusniji.
Takmičenje u organizaciji Turističke organizacije grada Zrenjanina, kao i prethodnih godina podržali su učenici srednje Ugostiteljske škole, smer kuvari, uz želju na po receptu svojih baka i prabaka, naprave ukusan ajvar.

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)